Uuring tõestab, et loomad on targemad, kui arvata oskame (1)

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Delfiin Winter
Delfiin Winter Foto: Reuters / Scanpix

Teadlased on viimastel kümnenditel tehtud uuringutes jõudnud järeldusteni, et loomad on targemad, kui arvata oskame.

Alles hiljaaegu leiti, et lindude aju teeb kohati silmad ette isegi inimahvidele ja gorilla Koko oskab suhelda viipekeeles, kusjuures tema sõnavarasse kuulub 1000 sõna, vahendab Daily Mail.

Teadlased avastasid, et oravad suudavad pähklite peidupaiga ka pool aastat hiljem üles leida, samas on neil raskusi inimeste nägude meenutamisega.

Millega loomad siis teadmiste pooled hiilgavad?

Orangutan

Orangutanid on sotsiaalsed loomad, kes on samal tasemel kui nelja-aastased lapsed. Looduses suudavad nad puupulkadest tööriistu teha, et kala püüda või vee sügavust mõõta. Vangistuses peetavad orangutanid on õppinud, kuidas kasutada haamreid ja suudavad isegi pesu pesta.

Üheks kõige targemaks orangutaniks on Chantek, kes suutis teadlastele viipekeeles selgeks teha, et nad loomale juua tooksid. Loom oli lausa nii tark, et oskas isegi valetada, kui soovis igavatest ülesannetest kõrvale hiilida.

Delfiin

Delfiinid on väga mänguhimulised ja annavad oma teadmisi ka teistele liigikaaslastele edasi. 

Kolm nädalat Austraalias vangistuses peetud delfiin Billie õppis saba abil mööda vett tagurpidi hüppama. Tagasi liigikaaslaste juurde jõudes õpetas Billie oskust ka teistele, kes hakkasid lõbu pärast sabale tõusma. 

Elevant

Elevantidel on loomariigis kõige suurem aju. Nii nagu šimpansid, suudavad ka elevandid end peegelpildist ära tunda ja tööriistu kasutada. Looduses võtavad nad appi puupulgad, et end sügada ja lehed putukate tõrjumiseks. 

Papagoi

Papagoide tarkus on imetlusväärne. Alex on nendest lindudest ilmselt kõige tuntum, sest tema sõnavarasse kuulub 100 sõna ja 50 erinevat objekti, lisaks oskab ta lugeda numbreid kuni kuueni, suudab vahet teha seitsmel värvil ja saab aru mõistetest «suurem» ja «väiksem».

Siga

Farmiloomadest teevad sead silmad ette nii kanadele, hobustele kui ka lehmadele. Neil on suurepärane pikaajaline mälu ja neile meeldib ülesandeid lahendada. Nii mõnigi farmer on oma notsule trikke õpetanud.

Koer

Inimese parim sõber suudab oma peremehe emotsioone lugeda. Vaieldamatult üks targemaid koeri on bordercollie Chaser, kes suutis eristada 1000 erinevat mänguasja ja nende nimesid. Keskmise koera sõnavarasse kuulub umbes 160 sõna, lisaks nende endi nimi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles