Vahva mäng, mis vahel lõpeb pisaratega

, PetCity Loomakliiniku peaarst
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PetCity

On suur suvi ja nii tore on koeraga metsas ning mere ääres ringi joosta ja hullata. Paljudele koertele meeldib looduses olles puuroikaid tassida ja ka närida, eriti vahva, kui seda väärt roigast veel visatakse. Paraku võib selline enamasti lõbus roikamäng lõppeda lemmikloomale väga tõsiste kehavigastustega, millega pole loomaomanik arvestanud.

Kuidas võib puupulk koera vigastada?

Roikad on teravad, neid närides eraldub pindusid, mis lõhuvad igemeid, keelt, hambaid. On juhtumeid, kui puupulk või selle osa jääb purihammaste vahele kinni ja nii kõvasti, et koer küll kraabib käpaga, kuid ei saa toigast kätte. Verejooks suulimaskesta vigastusest tekib juba väiksemast kriimust ning võib peremehe väga ära ehmatada. Suu ja kurgu piirkond on hästi varustatud veresoonte ja närvidega, elutähtsate organitega, mille vigastus võib olla eluohtlik.

Kõige jubedam on olukord, kui koerale visatud roigas lendab uhke kaarega ja jääb otsapidi maasse kinni. Kui koer suure hoo ja entusiasmiga talle visatud puupulga järele jookseb, võib ta tormata nii õnnetult kaika otsa, et selle teravik tungib suhu, kurku, silma või rindkeresse. Taolised vigastused on enamasti rasked ja sageli suuremate komplikatsioonidega, kui esmapilgul paistab.

Meie kliinikus ei ole küll täpset statistikat roikavigastuste kohta peetud, aga USA veterinaarid on välja toonud, et erinevatest tõugudest satuvad just aktiivsed retriiverid ja bordercollie'd kõige sagedamini säärastesse õnnetustesse.

Kui niisugune kole õnnetus on siiski juhtunud,  kuidas peaks toimima koeraomanik, et oma lemmikut kiiresti ja teda kahjustamata aidata? Ehmatusest ja hirmsast vaatepildist hoolimata püüdke säilitada rahu ning rahustada ka koera, kel on suure tõenäosusega väga valus.

Kui koer on saanud torkevigastuse, siis ei ole enamasti hea mõte hakata seda kudedesse tunginud võõrkeha ise eemaldama. Esmaabi osutades püüdke roigas fikseerida ja verejooks peatada, surudes haavale. Helistage kohe lähimasse loomakliinikusse ja öelge, et olete nende poole teel erakorralist abi vajava vigastatud loomaga, andke võimalikult täpne ülevaade juhtunust ja hetkeolukorrast. PetCity Loomakliiniku valvetelefon niisuguste olukordade lahendamiseks just ongi.

Pärast õnnetust on veterinaarne läbivaatus vajalik

Kui vähegi võimalik, laske koer veel samal päeval loomaarstil üle vaadata. Veterinaar kontrollib koera suuõõnt, kurku, kaela, samuti kopse ja südant.

Olenevalt koerast ja tema koostöövalmidusest, võib olla suuõõne ülevaatuseks vajalik manustada loomale rahustit või teostada ülevaatus üldanesteesias. Loomaarst võib pidada vajalikuks teostada ka kaela, rinnakorvi või kõhuõõne röntgenülesvõte, et saada aimu sisemistest vigastustest ja kudedesse kinni jäänud puutükkidest, suurematest pindudest.

Kui koeral on oksast tekkinud torkevigastusi, siis sõltuvalt vigastuse iseloomust peab loomaarst teostama vajaliku ravi. Pisemad puutükid, mis närides on jäänud hammaste vahele kinni, saab lihtsamini eemaldada. Suulakke kinni kiilunud roikajuppide eemaldamiseks tuleb aga enamasti panna koer narkoosi. Raskeimatel juhtudel tuleb valmis olla tõsiseks operatsiooniks ning kui vigastus on kahjustanud südant või kopse, siis ei pruugi õnnestusjuhtum olla kaugeltki õnneliku lõpuga.

Vahel, kui koer kaika teraviku otsa jookseb,  satub roigas talle sügavamale suhu, kõrisse või kaela. Nädala või kuu möödudes võib koeral tekkida lõua alla paistetus või mädapaise – omanik ei pruugi isegi selle aja peale enam mäletada, et see probleem kuidagi roika loopimisega seotud võiks olla. Kui kudedesse jäi vigastusest puupind, mida ei märgatud, siis sinna tekib mädanik. Mädapaise on sageli valulik, koer muutub uimaseks ja isutuks. Selles staadiumis võib põletiku raviks piisata antibiootikumikuurist ja korralikust valuravist, kuid sageli pole operatsioonist pääsu.

Seega - uskuge veterinaari, kes kinnitab, et puuroika loopimine koerale ei ole kaugelti hea idee.

Eelistage mänguasju roigastele

Mäng on koerale oluline – visatud asjade püüdmine õhust, nende järgi lidumine ja äratoomine pakub sabaga sõbrale palju rõõmu, aga inimese ülesanne on muuta vahva mäng ohutuks. Lemmikloomapoe riiulitelt leiab hulgaliseks vahvaid ja vastupidavaid viskemänguasju, millega koer saab muretult hullata. Kõikvõimalike mänguasjade seast tooks esile naturaalsest kummist ja armastatud roika sarnase sitke Safestick mänguasja, samuti lendavad taldikud ja kummipallid on väga sobilikud retriivimise mängudeks. Paljud spetsiaalsed viskemänguasjad ka ujuvad vees, ja sobivad kenasti aastaringseks mängimiseks. Ja mitte mingeid hirmsaid vigastusi enam, ainult mängulust!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles