Kasulik teada: millisel juhul vajab koer massaaži?

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koer massaaži nautimas. Pilt on illustratiivne.
Koer massaaži nautimas. Pilt on illustratiivne. Foto: Erik de Castro/Reuters/Scanpix

Nii nagu inimesed, vajavad ka lemmikloomad aeg-ajalt mudimist ja füsioteraapiat.

Millistel puhkudel tuleks pöörduda loomade füsioterapeudi juurde? Füsioterapeut Kairi Agan annab leheküljel Bestiola.eu nõu.

Mehaanilised näidustused

Krooniline lihasskeleti probleem võib tekitada organismis teiseseid probleeme, mis viivad rühihäirete ja kõnnimustri muutusteni. Aja jooksul muutuvad need juba esmasteks probleemideks pehmekoes toimunud muutuste tõttu, tulemuseks võimalik liigeskahjustus ja valu.

Kirurgilised näidustused

Kkui koer peab teatud perioodi püsima piiratud liikumise või puhkerežiimil, aitab massaaž hoida lihastoonust ja konditsiooni. Massaaži ülesandeks on hoida liigeste ja pehmekoe elastust ning hoiduda edasisest funktsiooni kaost.

Haigused

Osteoartriidi korral aitab massaaž enne liigutamist kiirendada lihaskoe verevoolu ja toitainete liikumist ning säilitada pehmekoe elastust. Koertel, kes kannatavad krooniliste lihaspingete all, aitab massaaž lõõgastuda ja vähendada ebamugavustunnet ning lihaspingeid.

Sportkoerad

Massaaži saab kasutada treeningperioodil ravi eesmärgil ning edendada sellega sportlikku sooritust. Seda võib kasutada ka koera võistluseks või soorituseks ettevalmistamisel, stressi vähendamiseks ja lõõgastumiseks. Pärast rasket harjutust või võistlust aitab massaaž kaasa kiiremale taastumisele.

Sooritusvõime edendamiseks

Pidev stress või ülekoormus võib suurendada vigastuste teket. Lihasrebendi korral asendub sidekude armkoega, mis vähendab lihasjõudu, elastust ja koe liikuvust. Massaažiga on võimalik armkude venitada ja vabastada, et taastuks koe normaalne liikuvus.

Väsimus

Kui koer osaleb väga tugevates treeningutes, ei pruugi ta täielikult taastuda, mis omakorda viib üldise lihasvalulikkuse ja traumadeni. Seega võiks massaaži kasutada pärast võistlusi, treeninguid, reise või mõne muu stressirikka situatsiooni järgselt.

Lihasvalulikkus

Aalgab tavaliselt soorituse järgselt ja vahel alles järgneval päeval. Ebapiisav puhkuseperiood võib tekitada loomale tõsist ebamugavustunnet sidekoe põletiku, helluse ja jäikustunde tõttu. Massaaž on võimalik meetod valulikkuse vähendamiseks.

Koerte või loomade massaaži saab õppida Tallinnas massaaži- ja teraapiakoolis. Agan julgustab loomaomanikke pöörduma loomadele spetsialiseerunud füsioterapeudi poole, kes õpetab omanikule vajalikke massaaživõtteid. «Kui tegu on terve loomaga, võib omanik ise kursustel õpitut oma lemmikul praktiseerida, kui aga tegu vigastuse või kroonilise haigusega, võiks siiski pöörduda spetsialisti poole,» selgitab Agan.

Täpsemalt saab tutvuda massaaži ja muude ravivõimaluste ja loomade füsioteraapiaga siin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles