Ligi 5000 inimest toetab loomatsirkuste peatamist

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karu Ivanovo tsirkuses
Karu Ivanovo tsirkuses Foto: Vladimir Smirnov/Vladimir Smirnov/TASS/Scanpix

Alates 16. maist on ligi 5000 inimest edastanud lehekülje www.loomadetatsirkus.ee kaudu palve maaeluministeeriumile ning veterinaar- ja toiduametile, et toetada loomade tsirkuses kasutamise keeldu ja peatada Eestisse saabuv loomatsirkus. 

Maaeluministeeriumis on parasjagu valmimas eelnõu, millega soovitakse keelustada teatud metsloomade kasutamine tsirkuses. «Eelnõu on ettevaatlik. Ilmselt kardetakse, et ühiskond ei ole valmis kõikide loomade tsirkuses kasutamise keelustamiseks, aga algus on siiski tehtud ja eelnõust võib välja lugeda ka riiklikku suhtumist loomade kasutamisele meelelahutuses. Meie seisukoht on lihtne - loomade kasutamine meelelahutuses ei ole ei inimeste ega loomade funktsioneerimiseks vajalik ega põhjendatud,» selgitas MTÜ loomade eestkoste organisatsiooni Loomus juhaja Kadri Taperson.

Poolikut lahendust ehk üksnes teatud metsloomaliikide keelustamist tsirkuses ei poolda ka zooloog Tiit Maran. Oma kommentaaris ERRi uudisloo juures kirjutab ta järgmiselt: «Enamik Euroopa riike peavad teaduslikult põhjendatuks metsloomade keelustamise tsirkuses. Eesti arvab teisiti. Tahaks seaduseandjalt küsida: «Kas on teaduslikke andmeid, et enamik 5400 imetajast ja enam kui 9000 linnuliigist kannatavad tsirkuses vähem kui eelnõus toodud liigid? Kuigi seda pole vaja – metsloomadele pole võimalik luua tsirkuses loomväärilisi tingimusi. Seaduseandja ei pea kahjuks oluliseks hariduslikku argumenti – seelikus või pükstes trikitav karu või pärdik tsirkuses taandab need elusolendid odavateks leludeks ning vähendab respekti teiste eluvormide vastu. Austus elu vastu tema kõikides vormides on üks osa inimeseks olemisest. Tsirkuste puhul on see seda olulisem, et tsirkuses on külastajate hulgas palju lapsi ning nende maailmamõistmine on alles kujunemise järgus.»

Tänaseks on 23 riiki maailmas vastu võtnud täieliku üleriigilise metsloomade tsirkustes kasutamise keelu. Euroopa Liidus on üheksa riiki keelanud kõikide loomade või metsloomade kasutamise tsirkustes, üheksa riiki on kehtestanud osalised keelud.

Euroopa Veterinaaride Föderatsioon soovitab kõikidel Euroopa riikidel keelustada metsloomade kasutamine rändtsirkustes. 38 riigist pärit 46 erineva veterinaarorganisatsiooni ühine avaldus väidab, et rändtsirkustes metsloomade kasutamise puhul ei ole mingilgi moel võimalik metsloomade füüsilisi, vaimseid ja sotsiaalseid vajadusi adekvaatselt rahuldada. Eelmisel aastal esitleti Euroopa Parlamendis ka 23 teadlase avaldust «Metsloomade etoloogilised vajadused ja heaolu tsirkuses», misjärel tehti europarlamendis ettepanek keelustada metsloomade kasutamine tsirkuses üle kogu Euroopa Liidu.

14. juuni meeleavalduse korraldavad Loomade Nimel ja MTÜ Loomus. Meeleavaldusega liituvad Eesti Loomakaitse Selts, Varjupaikade MTÜ, Nurru Ometi, Pesaleidja, Kassiabi, Kasside Turvakodu, Kelmiküla kassijaam ja Saaremaa Lemmikloomade Turvakodu. Meeleavaldusel astuvad üles kaasaegsete tsirkuste artistid OMAtsirkusest ja tsirkusestuudiost Folie.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles