Viis harjutust, mis panevad koera nutikuse proovile

lemmik.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tahad teada, kui nutikas on sinu neljajalgne sõber? Loomaarst Pete Wedderburn tõi Telegraphis välja viis harjutust, mis panevad koera nutikuse proovile.

1. Jälgimise abil õppimine

Seda harjutust võiks teha sellisel kellaajal, mil sa tavaliselt ei käi oma koeraga jalutamas. Veendu, et koer jälgiks sind, ja pane rahulikult jope selga, võta oma võtmed ning koerarihm ja peatu. 

Anna oma koera käitumisele hinnang viie palli skaalal (1 - koer ei reageeri üldse; 5 - koer liigub rõõmsalt ukse poole, on valmis välja minema).

2. Probleemide lahendamine

Näita koerale isuäratavat suutäit. Seejärel pane see maha ja kata see plekkpurgi või muu anumaga. Veendu, et koer jälgiks su tegevust. Võta aega, kui kaua kulub koeral enne, kui ta suutäie leiab. 

Anna koera käitumisele hinnang viie palli skaalal (0 - koer ei näita üldse huvi välja; 1 - koeral kulub üle minuti, et toit leida; 5 - koeral kulub vähem kui viis sekundit, et toit leida).

3. Lühiajaline mälu

Leia abiline, kes aitaks koeral keset tuba paigal püsida. Veendu, et koer jälgiks sind. Näita talle isuäratavat toitu ja lase koeral seda nuusutada. Aseta toit ühte toa nurka. Mine koeraga toast välja, oota paar sekundit ja seejärel naase tuppa. Lase koer vabaks ja võta aega, kui kaua tal kulub enne, kui ta toidu üles leiab.

Anna koera käitumisele hinnang viie palli skaalal (0 - koer ei näita üldse huvi välja; 1 - koer üritab toitu leida, kuid see ei õnnestu tal 45 sekundi jooksul; 5 - koer läheb kohe toitu suunas; 2-4 sõltuvad sellest, kui aktiivselt koer toitu otsib ja kui kiiresti õnnestub tal see leida).

4. Pikaajaline mälu

Seda harjutust tuleks teha vahetult pärast lühiajalise mälu harjutust. Tee kõike samamoodi, kuid aseta toit mõnda teise nurka ja hoia koera toast eemal vähemalt viis minutit. 

Hinda koera käitumist samamoodi nagu eelmise harjutuse puhul.

5. Keele mõistmine

Oota, kuni koer on end sisse seadnud sinust umbes kahe meetri kaugusel. Sama hääletooniga, nagu sa tavaliselt kutsud oma koera, hüüa: «Külmik!» Kui koer ei reageeri, hüüa: «Filmid!» Kui koer endiselt ei reageeri, hüüa tema õiget nime.

Anna koera käitumisele hinnang viie palli skaalal (1 - koer ei reageeri üldse; 2-3 koer tuli sinu juurde, kui hüüdsid suvalisi sõnu; 4-5 tuleb oma nime peale aeglaselt või kiiresti).

Tulemused:

  • 0-5: su koer võib olla täiuslik lemmikloom, kuid ta ei ole kindlasti geenius.
  • 5-20: keskmise mõtlemisega koer.
  • 20-25: su koer on väga nutikas!
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles