Koeri on lihtsam rääkima õpetada, kui võiks arvata

lemmik.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Reed Saxon/AP

Melody Jackson on Georgia tehnoloogiainstituudi professor ja ta arendas välja seadme, mis aitab koertel inimestega suhelda.

Jacksoni hinnangul on see oluline just nende koerte puhul, keda kasutatakse päästeoperatsioonidel, pommide tuvastamisel ja teraapias. Koer peab kandma vesti, mille küljes olevad sensorid saadavad kuuldavaid vihjeid või tekstisõnumeid nutitelefonile, kirjutab CNN.

Melody Jackson on koeri treeninud peaaegu 20 aastat. Nüüd liidab ta oma kaks suurt armastust: koerad ja arvutid. Jacksoni tiim on loonud muljet avaldavad vestid, mis on mõeldud spetsiaalselt koertele. Naise kaheksa-aastane koer Sky on vestid igatahes heaks kiitnud.

«Tema aitas meil neid sensoreid kujundada, andes teada, mis toimib ja mis mitte,» sõnas Jackson oma koera kohta. «Seega on ta meie esimene testija enne, kui me ülejäänud maailmale oma toodet tutvustame. Ta on disainitiimi väga tähtis liige.»

Koer saab vesti sees olevaid sensoreid tööle panna kas hammustuse või ninaga müksamise abil. Koeri treeniti lelude abil: nad pidid eristama lendavat taldrikut ja palli ning andma omanikule teada, millise leluga on tegu. Jacksoni sõnul saaksid sama tehnikat kasutada näiteks pommikoerad, kes annaksid teada, millise lõhkeainega võib tegu olla. Jackson on pikalt jälginud pommikoerte tööd, et kindlaks teha, kas nemad saaksid vesti kasutada või mitte.

«Pommikoeral on ainult üks märguanne, mis annab teada, et ta leidis lõhkeaine. Aga tegelikult teab koer ju ka seda, millise lõhkeainega on tegemist... Nad teavad, kas lõhkeaine on pigem stabiilne või ebastabiilne, millega peaks ettevaatlikumalt ümber käima. Probleem on selles, et praegu nad ei saa seda kuidagi öelda,» selgitas Jackson.

Jacksoni meeskond on välja töötanud ka meditsiinialarmi vesti, mis aitab koeral kadunud või lõksu jäänud inimesi leida ning inimesele märku anda, et abi on teel. Sellest võib kasu olla näiteks maavärina või muu looduskatastroofi korral, kus võib olla palju vigastatud või lõksu jäänud inimesi. Seda vesti praegu veel testitakse.

Jacksoni sõnul mõistis üks koer vesti ja selle võimalusi kõigest 27 sekundiga. Ta usub, et iga treenitav koer on suuteline ära õppima, mida niisuguse vestiga teha saab. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles