Top 5: need on maailma kõige ohtlikumad loomad (1)

lemmik.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indias on väga palju kodutuid koeri.
Indias on väga palju kodutuid koeri. Foto: Anupam Nath/AP

Kas sina tead, millised on maailma kõige ohtlikumad loomad? Tiiger? Haikala? Krokodill?

Krokodillid on küll üsna ohtlikud, nad tapavad aastas umbes tuhat inimest. Ka sel nädalal leidis Austraalias aset kahetsusväärne juhtum, kus üks mees sai krokodilli rünnaku tõttu surma ja teine tõsiselt vigastada. Aga krokodill pole sugugi maailma kõige ohtlikum elusolend, selleks on hoopis palju pisem tegelane: sääsk.

BBC koostas nimekirja, kuhu kuuluvad putukad, imetajad ja roomajad, keda võib pidada maailma kõige ohtlikumateks elusolenditeks.

  • Sääsed
Scanpix
Scanpix Foto: SCANPIX

Maailma tervishoiuorganisatsiooni andmetel sureb igal aastal umbes 725 000 inimest sääsehammustusest tekkinud haiguste tõttu. Ainuüksi malaaria mõjutab igal aastal umbes 200 miljonit inimest, kellest hinnanguliselt 600 000 sureb. Lisaks malaariale on veel mitmeid väga tõsiseid haigusi, mida sääsed võivad edasi kanda. Erinevalt paljudest teistest ohtlikest elusolenditest, võib sääski leida peaaegu igast riigist. 

  • Maod
AP
AP Foto: Seth Wenig/AP

Umbes 50 000 inimest sureb igal aastal maohammustuse tõttu. Kõige mürgisemaks maoks peetakse sisemaataipani, kes elab peamiselt Austraalias. Selle mao mürk on äärmiselt ohtlik ja võib inimese tappa vähem kui 45 minutiga. Umbes 80 protsenti neist, kes on selle mao käest salvata saanud, on surnud. Ent see pole kõige suurem tapja, sest sisemaataipan ründab harva inimesi.

Harilik eefa ei kuulu mürgisuse poolest kõige ohtlikumate madude hulka, kuid see madu elab inimasustuse läheduses ning salvab väga kiiresti ja sageli. See madu tapab igal aastal umbes 5000 inimest – rohkem kui ükski teine madu. Harilik eefa elab peamiselt Pakistanis, Indias, Sri Lankal, Lähis-Idas ja mõnedes Aafrika riikides. 

  • Koerad
New Delhi, India. AP
New Delhi, India. AP Foto: Altaf Qadri/AP

Koer võib ju olla inimese parim sõber, aga mitte siis, kui tal on marutaud. Marutõbised koerad tapavad igal aastal ligikaudu 25 000 inimest. Kõige halvem on olukord riikides, kus on väga suur hulk kodutuid koeri, näiteks Indias. Maailma tervishoiuorganisatsiooni andmetel leiab umbes 36 protsenti marutaudisurmadest aset just Indias. Enamasti juhtub see siis, kui lapsed puutuvad kokku marutõbiste koertega. 

  • Krokodillid
Caters
Caters Foto: /Caters News Agency

Krokodillid ei pea konkreetselt inimestele jahti, aga kui olukord on soodne, kasutavad nad seda oma huvides ära. Ainuüksi Aafrikas ründavad krokodillid inimesi aastas paarsada korda. Kuni pooled neist kordadest lõppevad surmaga. Mitmed rünnakud leiavad aset ka väiksema asustusega piirkondades ja neist ei anta teada. Nagu sissejuhatuses mainitud, tapavad krokodillid umbes tuhat inimest aastas. 

  • Jõehobud
Reuters
Reuters Foto: SCANPIX

See võib kõlada uskumatult, sest jõehobu tundub olevat üsna kohmakas loom, kuid tegemist on maailma kõige ohtlikuma maismaal elava imetajaga, kes tapab Aafrikas igal aastal umbes 500 inimest. Jõehobud on tegelikult üsna agressiivsed loomad ja neil on väga teravad hambad. Kuna jõehobu on kogukas – keskmine kaal on umbes 2750 kilogrammi –, võib ta inimese ka lihtsalt surnuks astuda.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles