Loomaarstid hoiatavad: lõpetage lemmikloomade toiduga hellitamine

lemmik.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ben Swan/AP

Suurbritannia loomaarstid panevad inimestele südamele, et nad ei hellitaks oma lemmikloomi snäkkide ja maiustustega ning viiksid loomi piisavalt tihti jalutama. Nimelt on arstid täheldanud, et üha rohkem kasse ja koeri on ülekaalulised ning põevad diabeeti.

Suurbritannias viidi läbi uurimus, milles analüüsiti 9000 lemmiklooma elustiili ja tervisenäitajaid. Selgus, et kui 2011. aastal diagnoositi 309 kassil ja koeral diabeet, siis 2015. aastal oli diabeeti haigestunud lemmikloomi juba 2877, edastab The Telegraph. 

Uurimusest selgus seegi, et kõige rohkem on diabeeti diagnoositud järgmistel kassitõugudel: Briti lühikarvaline, Orientaal lühikarvaline, Birma, Maine Coon ja Abessiinia tõugu kassidel. Koertest on diabeeti diagnoositud kõige rohkem järgmistel tõugudel: West Highlandi terjer, labrador, King Charles spanjel, husky ja minišnautser.

Sellele koerale andis omanik söögiks pastat ja küpsiseid.
Sellele koerale andis omanik söögiks pastat ja küpsiseid. Foto: Mercury Press & Media Ltd/Caters News Agency

Pole kindlalt teada, kas diabeedi diagnoosi mõjutavad looma geenid või hoopis elustiil, kuid omanikel võib olla selles oma roll. Suurbritannia loomaarstide heategevusühingu PDSA ekspert sõnas, et lemmikloomad on ülekaalulised ja haigestuvad diabeeti osaliselt sellepärast, et omanikud pakuvad neile inimestele mõeldud toitu. «Kui omanik pole kindel, mida loomale söögiks pakkuda või kui looma kaal tekitab talle muret, siis tuleks kindlasti loomaarstiga suhelda,» selgitas ekspert. 

Eelmisel aastal andis PDSA välja raporti, mille hinnangul võib 2020. aastaks olla ülekaalulisi lemmikloomi rohkem kui terveid lemmikuid. Raportis leidsid eksperdid sedagi, et umbes veerand miljonit Suurbritannia koera ei liigu igapäevaselt piisavalt. 

Diabeedi esimesteks sümptomiteks on ohtralt vee tarbimine ja tavapärasest tihemini pissimine. Paljud diabeeti põdevad lemmikloomad võivad muutuda loiuks ja mõni võib lausa märkimisväärselt kaalust alla võtta.

PDSA eksperdi sõnul saab lemmiklooma diabeeti vältida, kui pakud lemmikule söögiks toitu, mis on tervislik, tasakaalustatud ja sobilik tema tõule, vanusele ning elustiilile. Kui tunned muret, et sinu loomal on diabeet, konsulteeri oma loomaarstiga. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles