Viis asja, mida iga koeraomanik võiks teada

lemmik.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Koerad suhtlevad teistmoodi kui inimesed. Nad kasutavad meiega suhtlemiseks väikseid signaale, mida me tihtilugu ei märka, sest jälgime rohkem koerte kehakeelt ja otsime sealt vihjeid nende tunnete kohta. 

Lisaks sellele võime koerte kehakeelt valesti tõlgendada. Näiteks kui koer oma suud limpsab, siis võiks ju arvata, et ta on näljane või pärast söömist rahulolev, ent tegelikult on see esimene märk, mis viitab ebamugavusele teatud olukorras. Koerad ei kasuta inimestega suhtlemiseks vaid üht kehaosa, nad suhtlevad peaaegu tervet kehaga, alates ninast kuni sabaotsani välja, kirjutab The Telegraph.

Alles hiljuti teatasid teadlased, et koertele ei meeldi, kui neid kallistatakse, sest siis ei saa nad ära joosta. Aga millised tegevused koertele veel ei meeldi?

1. Koerale ei meeldi, kui tema pead silitatakse

Põhjus on lihtne: kui silitad koera pead, siis ta ei näe, kuhu su käsi liigub, ja see tekitab temas ebamugavust. Koer võib sellises olukorras tunda end ohustatuna ja näidata välja agressiivsust, närvilisemad koerad võivad lausa hammustada, sest nad tunnevad, et peavad end kaitsma.

2. Koerale ei meeldi, kui sa teda pidevalt sülle võtad

See kehtib just kutsikate ja väiksemate koeratõugude kohta. See, et sa saad koera sülle võtta, ei tähenda, et sa peaksid seda tegema. Sellega tungid pidevalt looma isiklikku ruumi ja need koerad, keda on sageli sülle võetud, võivad hakata urisema, sest nad üritavad sellisele käitumisele lõppu teha. Eksperdid soovitavad teha nii: kui tahad koera sülle võtta, mõtle, kas teeksid seda ka suurema koera puhul (nt kui tegu oleks Saksa lambakoeraga). Ilmselt mitte, seega ära võta ka väikseid koeri kogu aeg sülle.

3. Koerale ei meeldi, kui talle pikalt silma vaadatakse

Silmside on koera jaoks oluline, aga kui sa jääd talle silma sisse jõllitama, siis võib ta ohtu tunda. Koerad kasutavad väga peeneid signaale, mida inimesed ajavad sageli enda emotsioonidega sassi. Koerale pingsalt otsa jõllitamine võib tekitada mulje, et sa üritad temaga tüli norida.

4. Koerale ei meeldi, kui lapsed tal järel käivad

Kui koer ajab end püsti ja teatud olukorrast eemaldub, on see selge märk, et ta vajab ruumi. Lapsevanemad ei oska seda tihtilugu mõista ja arvavad, et koeral on lihtsalt palav või et koer tahab kuskil mujal end sisse seada. Nad lubavad lastel koerale järele minna ja tema juurde istuda ning isegi koera patsutada. Pea meeles, et koer vajab hingamisruumi, muidu võib ta agressiivseks muutuda. Luba tal vahel omaette olla.

5. Koerale ei meeldi, kui teda üles aetakse

Iga koer vajab turvalist paika, kus ta saab puhata ja rahus olla. See on temale mõeldud ala ja sina ei tohiks sinna niisama sisse tungida. Pole vahet, kui hästi sa oma koera tunned ja armastad, ära kunagi tõsta ega aja teda niisama üles, kui ta magab. Mõtle ise: kas sina tahaksid, et keegi tuleks keset ööd sind üles ajama või tõstaks sind voodist üles? Lase oma koeral puhata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles