Eesti esimene diabeedikoer õpib usinalt

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Britt Pentjärve koer Roxie on juba viis kuud koolitust saanud ja oskab ära tunda, kui lapse vereshkur langeb madalale.
Britt Pentjärve koer Roxie on juba viis kuud koolitust saanud ja oskab ära tunda, kui lapse vereshkur langeb madalale. Foto: Jaanus Lensment / Postimees

Eesti esimene diabeedikoer Roxie on juba viimased pool aastat usinalt õppinud, et oma tublile perenaisele Eliisele märku anda, et tüdruku veresuhkur on liiga madal.

Roxie elab perekonna juures 2014. aasta juunist ning viimased pool aastat on koer palju õppinud, vahendab «Ringvaade». 

Eliisa sõnul ei ole Roxie liiga rahulik ning oskab vajadusel ise mõelda. 

Nüüd on Roxie õppimise puhul oluline, et koer ei laseks madalat veresuhkrut mööda, sest vahepeal kipub loom võõras keskkonnas ennast unustama. Samas tõdevad kõik, et koer on alles pool aastat õppinud ning edusammud on siiani olnud suurepärased. Eliisa ema Britt Petjärv sõnas, et hüpokoera töö ei ole lemmiku jaoks midagi ebaloomulikku, kuid koer peab endale selgeks tegema just selle lõhna, mis kaasneb madala veresuhkruga. 

Koera treenimine käib marlilappidega: Eliisa näolt kogutakse lõhna, kui tüdruku veresuhkur on madal ning lapp pannakse sügavkülma. Hiljem võetakse marlilapp ning koer peab tüdruku juurest õige lõhna ära tundma. Madalast veresuhkrust annab koer märku ninaga togides. 

Roxie'le plaanitakse selgeks õpetada ka mahlapaki toomine kui Eliisal peaks seda vaja minema ning hiljem peaks koer teada andma ka sellest, kui perenaise veresuhkur liiga kõrge on.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles