Viisid, kuidas arglikus kassis usaldust tekitada

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kass.
Kass. Foto: Michael Pettigrew/PantherMedia/Scanpix

Paljud kassid, kes on rasketest tingimustest päästetud, käituvad inimeste suhtes umbusklikult ning peavad esialgu paremaks kahejalgsetest eemale hoida.

Väärkoheldud kassi või ka lihtsalt häbeliku looma puhul on peremehe ülesandeks teha kõik, et tema neljajalgne sõber usaldaks inimesi ning tunneks end koduses keskkonnas mugavalt, vahendab iHeartCats.

Kuidas saada häbelikust kassist tore ja usaldav nurrumootor?

Anna aega harjumiseks

Arglikud kassid avanevad aegamisi ning selleks, et kassi kodunemine oleks piisavalt sujuv, tasub vaadata, et loomal oleks koht, kuhu peituda. Peidupaiga võiks loomale teha ruumidesse, kus käidavus oleks väike ning peidukohti oleks küllaga. Lisaks peab ruumis olema kassile eluks vajalik: söök, jook, kraapimispost, mänguasju ja liivakast.

Ole kannatlik

Kannatlikkus on voorus ning see kehtib ka loomadega suhtlemisel. Lemmiku peale pahaseks saamine või tema sundimine ei anna kunagi häid tulemusi ja toob pigem kahju.

Liigu vaikselt ja rahulikult

Arglik kass ehmatab iga kõvema hääle ja mütsatuse peale. Kui loom on läheduses, liigu pigem rahulikult ning väldi äkilisi liigutusi.

Räägi tihti, aga vaikselt

Nii nagu äkilised liigutused, mõjub ka vali hääletoon loomale hirmutavalt. Loomaga rääkides kasuta pigem pehmet ja vaikset tooni, kuid räägi tihti, nii harjub loom inimese kõnega ning muutub julgemaks.

Austa kassi kehakeelt

Parimaid viise näitamaks, et loomast hoolid, on talle aega ja rahu anda. Looma kehakeel annab mõista, millised on lemmiku soovid ning selle järgi tuleb talitada. Hirmunud lemmikust annavad märku peadligi kõrvad, sisisemine ning vihaselt liikuv saba. Rõõmus lemmik hõõrub end peremehe jalgade vastu, hoiab saba püsti ja kõrvad peast kaugemal.

Lase end nuusutada

Kassid muutuvad rahulikuks keskkonnas, kus neile on kõik juba tuttav. Lemmikuga tutvudes anna talle enne oma käsi nuusutamiseks. Usaldav kass hõõrub end vastu pakutud kätt, mis annab märku, et loom on peremehega harjunud ja tema seltskonnas õnnelik.

Kass ei taha, et teda kõikjalt puudutatakse

Kui kassi usaldus on juba võidetud, saavad selgeks piirkonnad, kust kass ei soovi, et teda puudutatakse. Lemmikule pai tehes tuleb arvestada piirkondadega, mis loomale ebamugavust valmistavad ning neist eemale hoida.

Mängi temaga

Sulepulk on hea viis lemmikuga mängimiseks, sest jätab peremehe ja looma vahele piisavalt ruumi. Lisaks saab sulepulgaga loomale pai teha ning lemmik harjub niiviisi kiiremini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles