Afganistanis käpa kaotanud sõjaväekoer sai kõrgeima autasu

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koer Lucca ja tema peremees, vanemseersant Chris Willingham pärast seda, kui koer oli saanud autasu.
Koer Lucca ja tema peremees, vanemseersant Chris Willingham pärast seda, kui koer oli saanud autasu. Foto: Dominic Lipinski/PA Wire/Press Association Images/Scanpix

Afganistanis teeninud 12-aastane saksa lambakoer Lucca pälvis PDSA Dickini medali, millega autasustatakse sõjakolletes osalenud loomi.

Lucca teenis Ameerika mereväes laskemoona otsides kuus aastat, vahendab The Telegraph. Koera näol on tegemist 67. loomaga, kes nii kõrge autasu on pälvinud, ühtlasi on Lucca esimene mereväes teeninud koer, kellele märk rinda pannakse.

Lucca peremees, vanemseersant Chris Willingham, sõitis koos lemmikuga Londonisse, et autasu vastu võtta. Mehe sõnul on Lucca väga intelligentne ning lojaalne ning tema tehtud töö on muljetavaldav. «Tänu temale olen kodus pere juures ja ma olen õnnelik, et sain koos temaga teenida. Nüüd on minu ülesanne teda väljateenitud puhkusel vääriliselt poputada,» sõnas Willingham.

Lucca ja tema peremees. Foto: Dominic Lipinski/PA Wire/Press Association Images/Scanpix
Lucca ja tema peremees. Foto: Dominic Lipinski/PA Wire/Press Association Images/Scanpix Foto: Dominic Lipinski/PA Wire/Press Association Images

Veterinaare koondava organisatsiooni PDSA juhataja Jan McLoughlin sõnas, et Lucca armastus töö vastu aitas tal päästa sadu inimelusid ühes suurimas sõjalises konfliktis.

Lucca saadeti 2011. aastal Afganistani Helmandi provintsi, kus tema uueks partneriks sai kapral Juan Rodriguez. Koer teenis patrulli eesotsas, kaitstes taga liikuvaid sõdureid. 23. märtsil 2012 avastas koer peidiku relvadega ning hoiatas lähenevaid sõdureid suure koguse lõhkeaine eest, mis kohe kahjutuks tehti. Paraku ei osanud keegi arvata, et Lucca tee peal on veelgi lõhkeaineid, millest üks plahvatas. Koer kaotas käpa ning tema pea, kael ja rindkere said põletushaavu. Rodriquez pani koera käpale žguti ning kutsus meedikud. Viga saanud loom viidi Afganistanist välja. Koeraga koos teeninud mees jäi lemmiku kõrvale kogu paranemise ajaks, veendudes, et temaga oleks kõik hästi. «Kui plahvatus oli toimunud, kartsin kõige hullemat. Jooksin Lucca juurde ja nägin, et ta ei saa püsti. Võtsin ta sülle ja jooksin lähima puu alla varju, panin ta haigele käpale žguti ning siis võtsid meedikud meid peale,» meenutab Rodriquez. 10 päeva hiljem oli vapper Lucca püsti ning kõndis jälle. Kapral kiidab koera südikust, öeldes, et hoolimata saadud vigastustest ja valust koera temperament kuhugi ei kadunud.

Lucca. Foto: Dominic Lipinski/PA Wire/Press Association Images/Scanpix
Lucca. Foto: Dominic Lipinski/PA Wire/Press Association Images/Scanpix Foto: Dominic Lipinski/PA Wire/Press Association Images

Praegu veedab Lucca väljateenitud pensionipõlve Californias oma pere juures.

Siiani on Dickini medali saanud 31 koera, 32 II maailmasõjas teeninud kirjatuvi, kolm hobust ja üks kass. Autasusid antakse välja 1943. aastast ning see on muudetud samaväärseks Briti Victoria ristiga, mida antakse sõjalise vapruse eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles