Piltuudis: Soome fotograafi pilt vöötkakust elab internetis oma elu

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Öökull, kes elab Internetis aktiivset elu ka kaks aastat hiljem.
Öökull, kes elab Internetis aktiivset elu ka kaks aastat hiljem. Foto: Jani Ylikangas/Torpedo Owl

Soomes Kokkolas tehtud foto «torpeedokakust» on kaks aastat vana, kuid siiani internetis populaarne.

Soome loodusfotograaf Jani Ylikangas püüdis vöötkaku kaamerasilma ette kaks aastat tagasi ning sellest ajast alates on foto internetis oma elu elamas, vahendab Soome uudiseportaal YLE.

«Torpeedokakul» on nüüd oma Facebooki leht ning pilti on kasutatud ka mobiilimängudes.

Ylikangas ja tema pilt on näinud ka sotsiaalmeedia negatiivsemat külge, nimelt saab fotograaf iga päev teateid, et tema fotot on luba küsimata kasutatud. «Inimesed kipuvad unustama, et autoriõigused kuuluvad siiski mulle. Üks inimene esitas minu tehtud foto isegi fotovõistlusele,» selgitab Ylikangas.

Pildi tegelik lugu rändab aastasse 2013, mil Ylikangas veetis kaku elupaiga lähedal kuid, mõistmaks linnu harjumusi. Saatuslik klõps käis aastal 2014, mil õues oli 25 külmakraadi ning ilm oli selge. Ylikangas ja tema fotoaparaat olid õigel ajal õiges kohas ning pilt oli sündinud. «Kui sa midagi piisavalt kaua üritad, siis ühel hetkel veab,» selgitab Ylikangas.

Mehe sõnul nägi ta torpeedost kakku eelmisel sügisel. «Ma ei ole kunagi varem sellise iseloomuga kakku näinud,» sõnab Ylikangas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles