Lemmiklooma igapäevane hügieen ja grooming-hooldus

, PetCity lemmiklooma groomija/koolitaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PetCity Kliinik

Lemmiklooma tervise seisukohalt on ühtviisi olulised nii see, mida ta sööb kui ka tema karvastiku hooldus ja hügieen. Looma karvastiku ja naha iseärasused sõltuvad eelkõige pärilikest teguritest, kuid oluline on ka selle õige ja korrapärane hooldus.

Milleks on vaja looma pesta?

Nii nagu inimeste tervist, tuleb jälgida ka lemmikloomade tervist, kuna keskkonna saastus ning kaubanduses pakutav kirev toiduvalik ei pruugi olla loomale sugugi hea. Suuremat tähelepanu pööratakse näitusekoerte, toakoerte ning pikakarvaliste koerte karvahooldusele, kelle karvastik nõuab suuremat hoolitsust. Erilist hoolt vajavad ka koerad, kelle karv on eriliselt kuiv/rasune või esineb mingeid nahaprobleeme. Kui märkame, et meie lemmiku karv on eriliselt rasvane, kõõmane, nahk ketendab või punetab võiks põhjuse loomaarsti juures kindlaks teha.

Naha väljanägemist ning seisukorda aitavad parandada tõhusad karvahooldusvahendid, ravišampoonid, spetsiaalsed šampoonid ja õlid. Šampoonide valik on lai ja sealt oma koera või kassi jaoks sobiliku leidmiseks peab teadma, mida just teie loom vajab. Tutvunud šampoonide valikuga, konsulteerinud asjatundjatega, tehakse valik. Looma karvastiku ja naha seisukord võib elu jooksul muutuda ja vastavalt sellele võib hooldusvahendeid vahetada. Eelistada võiks hooldusvahendeid, mis sisaldavad looduslikke taimeekstrakte ja -õlisid.

Lemmiklooma karva ehitus

Enamus koertel on 2 sorti karvu – pealiskarv ja aluskarv. Karv koosneb naha pealmisest nähtavast osast ning juurest ja sisaldab valke ja aminohappeid. Väga oluline roll on juurel, see asub naha sisemuses (dermises). Šampoon, palsam, mask mõjuvad just juurele, varustades neid vitamiinide ja toitainetega.

Karvastikul eristatakse nelja kasvufaasi

1. Karv hakkab karvasibulast kasvama

2. Noor tugev karv

3. Vana karv, mis veel püsib naha küljes kinni, kuid sikutamisel tuleb lahti

4. Vana karv, kuiv ja elutu, pudeneb ise loomalt maha

Karvastiku uuenemine toimub pidevalt, siiski eristatakse kahte suuremat karvavahetusaega – hilissügis, mil organism valmistub külmaks perioodiks ja kasvatab aluskarva ning teine periood, mil seesama karv hüljatakse on hiliskevad. Trimmimist vajavate koerte omanikud ei tohiks oma lemmiku kasukat ka talvisel perioodil unarusse jätta. Kindlasti tuleks hoolsalt kammida, vajadusel pesta, kasutada karvaõlisid,-palsameid. Lühemaks võiks lõigata varvaste ümber olevad karvatutikesed ning pisut kärpida ka kõhualust karva, et vähendada pori ja lumelobjaka kleepumist karvadesse.

Karvastiku hooldus talvel tähendab selle õhutamist, mis omakorda kaitseb paremini võimaliku külma eest. Toakoerad näevad nii ka ilusad ja hooldatud välja ning see väldib pusastumist kevadeks. Mõnikord on karv nii halvas seisus, et groomijal ei jää muud üle kui koer masinaga kiilaks ajada. See kehtib ka suuremate koerte kohta, näiteks Kaukaasia lambakoerad, kes on tulnud suvel palavaga paljaks pügada, sest tugevat vildistunud karva lahti ei kammi ja naha seisukord sellise vildist kiivri all võib päris halvaks minna. Sellist olukorda tekib eriti vanematel, ülekaalulistel koertel.

Talvel puistatakse linnatänavatele jää tõrjumiseks soola ja muud sulatavat ainet, mis meie lemmikute käpapadjanditele sugugi hea ei ole. Alati ei saa selliseid tänavalõike vältida, aga koju jõudes, tuleks loom kindlasti üle loputada – käpad ja kõhualune. Kasutada võiks ka käpapadjandi geel.

Ülekaaluliste koerte karvahooldus

Vanemaid ülekaalulisi koeri, kes ei suuda enda hügieeni eest enam hoolitseda peaks selles osas kindlasti aitama. Tuleb ette väga ekstreemseid olukordi, kus õues elav koer on jäetud hoolitsuseta kuni lõpuks avastatakse et koer näib haige.

Veterinaari juurde viies avastatakse tihti, et lemmiku tagapool mädaneb ja ussitab. Kiire hoolduse ja raviga oleme mitu koera päästetud, aga mõningal juhul on organismi mürgitus osutunud nii ulatuslikuks, et päästa enam ei õnnestugi. Vanade koerte karvastik võib olla oluliselt kuivem, aga ka hõredam. Seal võib esineda erinevaid pisikesi kasvajaid (lipoome), mis enamasti pole eluohtlikud. Kindlasti tuleks ka õues elavaid loomi jälgida ning karva ja naha eest hoolitseda, et ära hoida looma haigestumist.

Igapäevase grooming-hoolduse hüved sinu lemmikule:

•vähenevad erinevad terviseprobleemid (naha probleemid, sügelemised jmt);

•paraneb üldine hügieen ja puhtus;

•monitooring tagab ülevaate lemmiku tervislikust seisundist (haavad, paistetused, keha temperatuur, tujude kõikumised);

•tõrje abil vabanetakse välistest parasiitidest;

•hooldusega kaasneb tugevam side loomine lemmiku ja tema peremehe vahel

Kuigi grooming-hooldust on võimalik teha ka kodustest tingimustes, eeldab see siiski piisavalt suurt ruumi ning on olenevalt loomast üsna aega- ja vaevanõudev. Täna võib Eestis leida väga professionaalsel tasemel grooming-salonge koolitatud ja kogemustega groomijatega, kelle külastamine hoiab kokku teie aega ning annab loomale meeldiva tunde.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles