Teadlased tõestasid linnukõne olemasolu

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tutt-tihane (Parus cristatus). Foto on illustratiivne.
Tutt-tihane (Parus cristatus). Foto on illustratiivne. Foto: Elmo Riig / Sakala

Inimkõne koosneb erinevatest helidest, mis omavahel kombineerides annavad sõnu, millest moodustame lauseid, nüüd on teadlased avastanud, et lindudel ja imetajatel on välja kujunenud kiskjaspetsiifiline hoiatushüüd.

Jaapanis tõestati, et peale inimese võib ka teistel elusorganismidel olla lause ehitus ning tihaslaste sugukonna esindajad kasutavad sagedasti «tsi-tsi» või «tsi-tsi-tsiiii» stroofe ehk salme, mida kasutatakse omavahelises suhtluses toitu otsides, kiskjate eest hoiatades kui ka igapäevases suhtluses, vahendab ERR-i teadusuudiste portaal Novaator. 

Teadlased avastasid, et kiskja lähenedes lasevad linnud kuuldavale «tsää-tsää» või «tvää-tvää», mis koosneb unikaalsetest häälitsustest.

Selgub, et keerulise süntaksi kasutamine pole inimeste pärusmaa, ning need, kes üritavad lindude häälitsusi jäljendada, jäävad lindude silmis rumalasse olukorda, sest üks asi on häälitsust osata, teine asi seda õigel ajal kasutada.

Loe täispikka refereeritud artiklit Novaatorist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles