Ka lemmikloomi kimbutab ülekaalulisus (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülekaalulisus kimbutab ka lemmikloomi mõjudes halvasti nende elukvaliteedile.
Ülekaalulisus kimbutab ka lemmikloomi mõjudes halvasti nende elukvaliteedile. Foto: Shutterstock

Ülekaalulisus on toitumise ja elustiiliga seotud haigus, mis on levinud nii kasside kui koerte seas. Ülekaalulisuse peamiseks põhjuseks on liigne söömine ja/või vähene liikumine. 

Uuringud tõestavad, et liigsetel kilodel võib olla meie lemmikute  tervisele ebasoodsad tagajärjed.  Mitmeid probleeme, näiteks liigeseprobleemid, südamehaigused, diabeet, reproduktiivhäired, teatud kasvajad, dermatoloogilised probleemid ja anesteesia komplikatsioonid seostatakse ülekaalulisuse ning rasvumisega.

Peamised ja sagedamini esinevad ülekaalulisusega seostatud probleemid koertel on elukvaliteedi ja -kvantiteedi vähenemine, ortopeedilised probleemid (liigeseprobleemid, selgroolülidevahelise diski haigus, ristatisidemete rebend), erinevad subkliinilised haigused (näilised sümptomid puuduvad) ning südame-veresoonkonna haigused.

Eluiga võib lüheneda

Uuringud tõestavad, et ülekaaluliste koerte eluiga lühenes 1,8 aastat võrreldes normaalkaalus olevate lemmikutega.  Lisaks eluea vähenemisele kurnavad neid eluajal funktsionaalsed muutused nagu kuumatalumatus, füüsilise pingutuse talumatus, hingeldamine, kõrge vererõhk, nõrgenenud immuunsus ning kusepidamatus.

Koera normaalkaalus hoidmine lükkab edasi liigestehaiguste teket ning ülekaalulise osteoartriiti põdeva looma üleliigsetsest kilodest vabastamise korral lonkamine ning valu vähenevad.  Osteoartriidi ravi sisaldab peamiselt valuvaigisteid ja soovitatavalt toidulisandeid, mis sisaldavad kasulikke ained toetamaks liigeste tööd. Ravimeid tuleb manustada igapäevaselt ja ilmselt kuni koera elu lõpuni, kuid kaalu kontrolli alla saamine võib vähendada oluliselt vajalike ravimite koguseid.  Ristatisidemete rebendi ravi on enamasti kirurgiline, kuid kindlasti operatsiooni tulemuste säilitamiseks on oluline kaalulangetus. Kaalu kontrolli all hoimine on väga oluline tõugudel, kellel on eelsoodumus selgroolülidevahelise diski haiguseks. Peamised selle haiguse all kannatajad on muidugi taksid.  Kergekujulist diskihaigust võib saada kontrolli alla valuvaigistite ning pikema ajalise puurirežiimiga, kuid kahjuks paljud juhtumid nõuavad operatsiooni.

Vereproov annab vihjeid

Rasvumist on seostatud ka põletiku, kolesterooli, veresuhkru teiste näitajate tõusuga veres. Võib põhjustada ainevahetuse häireid ning neerupealise, kilpnäärme, kõhunäärme ja teiste sisesekretsiooninäärmete häired. Tekkida võib pankreatiit ja diabeet. Ülekaalulistel loomadel on oluline vereproovist otsida vihjed tekkivale haigusele enne kui see kliiniliselt välja kujuneb. Juba väljakujunenud diabeedi raviks on pidev veresuhkru taseme kontroll ning insuliini süstimine, mis aga tähendab omanikule järjepidevat loomaravi ja erihoolt.

Kuigi koertel ei esine südamearterite lupjumist nagu inimestel, seostatakse ülekaalu muutustega kardiorespiratoorsüsteemis. Kõige ilmsemad on looma omanikule hingamisteedega seostavad probleemid nagu trahhea kollaps ja kõriparalüüs, mille tulemusena loomad hakkavad  norskama või tekivad erutudes ägedad köhahood. Liigne kehakaal võib mõjutada südamerütmi, vererõhku ning ka südamelihase varustamist hapnikuga.

Kassidel seostatakse ülekaalulisusega peamiselt diabeeti, kuseteede probleeme, osteoartriiti, subkliinilisi haigusi ning elukvaliteedi ja -kvantiteedi vähenemist.

Diabeet on kassidel üks enamlevinum ülekaalulisusega seostatud haigus. Ülekaalulisus pole mitte üks väga oluline faktor diabeedi väljakujunemisel, vaid liigsetest kilodest vabanemine on üks ravi komponente ning võib aidata kaasa mõnel kassil lausa diabeedi kadumiseni. Kuna liigne rasvkude võib viia insuliini resistentsuseni, siis võib kontrollitud kaalulangetamine olukorra lahendada.

Ülekaalulisus vaevab ka kasse

Ülekaalulisus ja sellega kaasnev stress kassidel on samuti üheks peamiseks põhjuseks, miks kassidel tekib alumiste kuseteede probleeme, mis tekitavad uriinis kristalle, liiva ja lõpuks kusekive. Uuringud tõestavad samuti seoseid kasside rasvumise ja neerude struktuursete muutuste vahel. Keskkonna rikastamine ning tervisliku liikumise soodustamine aitab kassidel hoida normaalset kehakaalu ning ennetada kuseteede probleeme.

Nagu koertelgi, seostatakse osteoartriiti kassidel ülekaalulisusega. Kuigi tekkemehhanism pole nii selge kui koertel, on uuringuid,  mis näitavad, et veres suurenenud põletikunäitajate hulk on seotud liigeses tekkiva põletikuga.  Kassid ei satu nii tihti loomaarsti juurde lonkamisega kui koerad, kuid 90 protsendil eakatest kassidest on röntgenoloogilisel uuringul märgata osteoartriidi tunnuseid.

Nahaprobleeme seoses ülekaalulisusega esineb kassidel rohkem kui koertel ja peamiseks mureks on kõõm, pulstunud karv ja selle alla tekkiv nahapõletik.  Peamiseks põhjuseks on suutmatus end korralikult pesta, kuna ei ulatuta olulistesse piirkondadesse (sabaalune, nimmepiirkond jne). Kuna kassid on iseloomult väga puhtad loomad, siis see on neile suur stressi allikas.

Isegi kui ülekaalulisusega kaasnevate probleemide kliinilised tunnused puuduvad, on rasvunud loomade anesteesia riskid ja ravikulutused tunduvat suuremad. Ülekaalulise patsiendi anesteesia jaoks peab arst oskama väga täpselt valida ja doseerida ravimeid ja vajadusel olema võimeline kogu operatsiooni vältel teostama kunstlikku hingamist.

Ülekaalulisust on lihtne ennetada, kuid üleliigsetest kilodest vabanemine või selle tagajärgedega tegelemine nõuab rohkem tööd ja aega. Üleliigsetest kilodest lahti saamiseks on kaks olulist osa -  dieet ja liikumise suurendamine. Toitumise pool on toidu tootjate poolt tehtud omanikele lihtsaks ning loomadele ohutuks. Dieettoidud sisaldavad kõiki vajalikke aineid õiges koguses ja tasakaalus. Toidupakkide tagaküljel on välja toodud vajalikud toidukogused vastavalt looma ideaalkaalule. Tavatoidu koguse vähendamine jätab organismi aga nälga ning võib tekitada looma tervisele lisaprobleeme ja loomale stressi.

Füüsilise aktiivsuse tõstmine nõuab omanikult rohkem aega, kuid lemmikuga koos ajaveetmine tugevdab ka omaniku ja loomavahelist sidet. Toiduga mängimine, näiteks kassile ühest toa otsast teise krõbina loopimine, järk-järgult pikenevad jalutuskäigud koeraga ja mängimine on vaid väike osa asjadest, millega on võimalik oma lemmiku kaal kontrolli alla saada. Küsi nõu oma loomaarstilt, kuidas tervislikult oma looma kehakaalu langetada ja milline on parim ravidieet sinu lemmikule.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles