Kass, kes õpetas uskuma

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pusa.
Pusa. Foto: Virumaa Loomasõbrad/Facebook

Möödunud aasta lõpus päästeti Mustvee Statoili juurest kass Pusa, kellele head teenindajad toidupoolist pakkusid.

Pusa elu oli võrreldes teiste tänavakassidega lihtne: tänu Facebookis olevale kassisõprade grupile pääses leitud kass armastavasse koju. Saatusel olid Pusaga hoopis teised plaanid ning uues kodus muutus lemmik ühtäkki apaatseks, hakkas vahutama ning pere kihutas Tartusse kliinikusse. Kassil diagnoositi kuseteede ummistus, millega kaasnevad eluohtlik hüperkaleemia ja asoteemia. Pusa seisund oli kriitiline ning kassi uus pere pöördus abi saamiseks Virumaa Loomasõprade poole.

Pusa. Foto:
Pusa. Foto: Foto: Virumaa Loomasõbrad/Facebook

MTÜ eestvedaja Mariliis Martõnova sõnul püüti esialgu operatsioonist hoiduda, kuid kuna Pusal esines vereproovi alusel kinnitust leidnud üldine tugev põletikuline reaktsioon ja neerunäitajad olid tugevalt tõusnud, otsustati Pusale operatsioon teha. 

Nii Pusa uus perenaine, MTÜ kui ka loomaarst otsustasid koos võidelda. Peamiselt seetõttu, et lootust andsid näidud, mis tegid kannapöörde paremuse poole. «Tahtsime, et arstid ütleksid ausalt, kas on mõtet võidelda või mitte,» selgitas Martõnova. 

Kuna Pusa ei saanud iseseisvalt pissida ning keegi ei teadnud, kas see juhtub järgmisel päeval, nädalal või kas üldse, soovitas Maaülikooli väikeloomakliiniku arst paigaldada Pusale uus kusejuha. Soov võidelda oli nii kassil, perenaisel kui ka MTÜ-l. Mõeldud, tehtud.

Veebruari alguses saabuski Virumaa Loomasõprade sotsiaalmeedia vahendusel rõõmusõnum: Pusa operatsioon läks tehniliselt väga hästi ning ta toibub kenasti. 

Martõnoval ei jätku juhtumi kirjeldamiseks kiidusõnu. «Iga teine inimene oleks kassi magama pannud, aga nemad võitlesid,» kiidab Martõnova Pusa perenaist. Samuti jagub kiidusõnu operatsiooni teinud Maaülikooli väikeloomakliiniku arstile Kadri Jansonile, kes andis Martõnova sõnul teada igast sammust, nõustas peret ning andis lootust. «Võitlemine oli väga, väga õige otsus,» võtab Martõnova sündmused kokku, lisades, et Pusa juhtum oli õpetlik ka arstidele ning MTÜ ajaloos pole nii keerulist raha kogumist veel olnud. 

Pusa pärast operatsiooni. Foto:
Pusa pärast operatsiooni. Foto: Foto: Virumaa Loomasõbrad/Facebook

Pusa vajab edaspidi stressivaba elu ning kvaliteetset toitu. Siiani ei ole teada, kas neeruhädad võisid tulla tänavalt saadud söögist, kuid üks on kindel – Pusa on tagasi armastava perenaise juures ning valmis temaga elurada edasi käima. 

Pusa operatsiooni saab rahaliselt toetada, Martõnova sõnul on puudu veel ligi 400 eurot. Vaata rekvisiite siit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles