Kes on kuningtamariin?

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuningtamariin(Saguinus imperator)
Kuningtamariin(Saguinus imperator) Foto: AP / Scanpix

Pühapäeval tervitasid Tuleahvi aasta algust ka Tallinna loomaaia ahvid, muuhulgas kuningtamariinid.

Pidupäevaks pakuti loomadele vaklu ja rosinaid tualettpaberirullidest ehitatud tornikesest, kust loomad said maiuspalad ise välja otsida. Tallinna loomaaia metoodik Darja Zubareva selgitas, et kui meie tähistame Tuleahvi aasta algust, siis ahvide jaoks on see osa elukeskkonna rikastamise programmist. Nimelt on maailmas hakatud arvama, et tamariine ei saa puuris pidada, sest loomadel hakkab igav ning nende looduslikud instinktid surevad. Nii on loomaaias välja töötatud programm, et loomadel säiliks loomulik käitumine ja nad peaksid toidu nimel vaeva nägema. Lisaks tualettpaberirullidesse peidetud toidule, on osa programmist ka see, et ühes puuris elab mitu looma. Näiteks Tallinna loomaaia elevandimajas elavad tamariinid koos pruunharjasvöölasega.

Puuris ringi kepslevad tamariinid on väga uudishimulikud, samas pole vaprus nende teine nimi, julged ollakse vaid siis, kui mängus on toit.

Zubareva sõnul on Tallinna loomaaias elavad tamariinid teineteisega sõbralikud. Lisaks koos magamisele, puhastavad tamariinid teineteist nii nagu kõik ahvid. «Nad puhastavad teineteist, sest neil pole dušši ja ise ei ulatuta seljani,» selgitab Zubareva, lisades, et see, kuidas loomad teineteist puhastavad, märgib omavahelist hierarhiat. Teineteise puhastamine tähendab usaldust, sest iial ei olda seljaga vaenlase poole. «Kui üks ahv tutvub teisega, siis selleks, et korralikult tutvuda, puhastatakse teineteist,» märgib Zubareva, lisades, et ahvid leiavad puhastamise käigus alati midagi, isegi kui tegemist on väikese putukaga. «Kui teed tööd ja tulemust pole näha, siis teed oma tööd halvasti ja ei saa mingit austust selle eest,» selgitab Zubareva, miks ahvid teesklevad, et on teise karvadest palju parasiite leidnud.

Vuntsid on nii emastel kui isastel ning selle järgi on loomad ka nime saanud. Muide, kuningtamariiniks kutsutakse neid väikeseid ahve ainult Eestis, mujal maailmas kannavad nad imperaatortamariini nime.

Kaks usinat tamariini elavad Tallinna loomaaias kõrvuti anakondaga. Zubareva sõnul sööb anakonda tavaliselt küülikuid, aga suure näljaga vilksatab pilk vilksale elule kõrvalpuuris. Vahepeal võib anakonda lausa klaasi vastu hüpata, lootuses ahvideni pääseda. Sellistel hetkedel sätivad tamariinid end oksale istuma ja vaikselt roomaja üle naeru kõkutama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles