Veterinaar: kennelköha võib osutuda ohtlikuks hingamisteede põletikuks

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haigus võib levida näiteks koertenäitustel või koeraga Soome reisides
Haigus võib levida näiteks koertenäitustel või koeraga Soome reisides Foto: LUCAS JACKSON/REUTERS

Soome Lääne-Vantaa loomakliinik andis jaanuari lõpus teada koertele ohtlikust hingamisteede põletikust ning soovitas oma lemmikuid hoolega jälgida.

Pet City loomakliiniku arst Maarja Roosileht sõnas, et tavaliselt põhjustab koerte hingamisteede põletikku, tuntud kui kennelköha, bakter Bordetella bronchoseptica ning parainfluensaviirus. 

«Sageli kulgeb see haigus koertel leebelt, koerad võivad ka ravita tervistuda. Kuid bakter Streptococcus equi zooepidemicus aga võib tekitada agressiivset hemorraagilist kopsupõletikku, mis põhjustab surma juba 24-48 tunniga,» selgitas Roosileht, lisades, et tavaliselt esineb bakter hobuste hingamisteedes, aga seda on varemgi koertel diagnoositud. 

«Kõike bakteri nakatamisvõimest ja koerte haigestumist mõjutavatest teguritest veel ei teata. Selle haigustekitajaga nakkatumisel moodustuvad organismis põletikumediaatorid, mis kahjustavad erinevaid kudesid. Nakkusele reageerimise tugevus on erinevatel koertel erinev, see on ka põhjuseks, miks mitte kõik ühe pere koerad ei pruugi samaaegselt haigestuda antud haigustekitajaga kokkupuutel.»

Sümptomid

Haiguse algetapis võivad sümptomid Roosilehe sõnul meenutada kennelköha. Mõnel koeral tõuseb äkitselt palavik ilma hingamishaigusele viitavate sümptomiteta. «Seejärel areneb hingamispuudulikkus, ninanõrevool muutub veriseks, koer võib kokku kukkuda veremürgitusest tingitud toksilise šokisündroomi tõttu. On olnud juhtumeid, kus koer leitakse surnult ilma mingite eelnevalt täheldatud haigustunnusteta.»

Hingamisteede haigus on probleemiks kodutute loomade varjupaikades ja koerakasvandustes. «Nakatumise eelsoodumuseks on peetud stressi, rasket treenimist, muid immuunsüsteemi nõrgestavaid haiguseid ja suurt koerte asustustihedust. Nii kennelköha vastu vaktsineeritud kui vaktsineerimata koerad on haigestunud raskesti. Haigustunnusteta koerad võiva kanda bakterit tonsillides ning nakatada kokkupuutuvaid tundlikumaid koeri. Et koertega reisimine sageneb ning koerad kontakteeruvad üksteisega üha enam, võib ennustada, et taudipuhangute esinemine tulevikus sageneb,» täpsustab Roosileht. 

Roosileht paneb südamele, et tähelepanu peab pöörama ka kergetele haigussümptomitele. Algetapis ravi alustades surmatakse bakter enne, kui põletikumediaatorite tootmine, organismi reaktsioon nendele ning järgnev laialdane kudede kahjustumine alata jõuab. Haigusele jälilesaamine ja kohe alustatud ravi aitavad koeral täielikult paraneda. «Diagnoosi määramiseks on oluline loomaarsti teostatud terane kliiniline ülevaatlus, kohese teostatud vereanalüüs ning vajadusel rinnakorvi röntgen ülesvõte. Diagnoosi kinnitab täpne labori analüüs,» täpsustab Roosileht, pannes südamele, et arsti juurde tuleb pöörduda kohe kui koera käitumises esineb midagi ebanormaalset.

Levik Eestis

Kas haigus on kanda kinnitamas ka Eestis, Roosileht kindlalt öelda ei oska. «Kahjuks ei ole andmebaasi, mille alusel erinevate haigustekitajate levimust Eesti koerte hulgas hinnata saaks. Streptococcus equi zooepidemicus ei ole Eesti koerte hingamisteedest kultiveeritud, mis ei tähenda, et bakter meil ei leviks – uuringuid lihtsalt ei ole tehtud. Koertega reisimine, koertepargid, -näitused ja -koolid ning koos sellega erinevast keskkonnast pärit koerte kontakteerumine muutub üha sagedasemaks - võib ennustada, et haigustekitajate levik ja taudipuhangud tulevikus sagenevad.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles