Erilise kitse ja tiigri sõprusele tuli lõpp

Aili Ohlau
, Lemmik.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Timur ja Amur
Timur ja Amur Foto: Yuri Smityuk/Yuri Smityuk/TASS

Venemaal safaripargis kaks kuud koos elanud amuuri tiiger Amur ja kits Timur lahutati teineteisest, kuna tiiger hakkas tüdinema kitse hulljulgest ja ülbest käitumisest. 

«Teisipäeval tekkinud tüli põhjustas Timur, kes hakkas Amurit ründama, puksima ja jälitama, andmata talle võimalust puhkuseks. Lõpuks ei suutnud tiiger seda välja kannatada, haaras kitsel turjast ja paiskas ta maha. Pärast seda heitis tiiger rahulikult puhkama,» kirjutas Primorski safaripargi direktor Dmitri Mezentsev oma blogis.

«Timur ei saanud kannatada, kuid tundis tugevat šokki, kuna ta ei olnud harjunud, et tiiger annab talle vastulöögi,» selgitas Mezentzev.

Safaripargis otsustati paigutada Timur eraldi jalutusaedikusse ja lasta veterinaaridel teha talle regulaarne veterinaarkontroll. Lisaks algas tiiger Taigal innaaeg ja kardeti, et ka see võib Amuri käitumist muuta.

Kits Timuri ja amuuri tiiger Amuri haruldane sõbrus algas paar kuud tagasi, mil kits paigutati tiigri puuri elusöödaks.

Tava kohaselt sai tiiger oma jahiinstinkti säilitamiseks paar korda nädalas mõne küüliku või kitse, kuid Timurile ta jahti pidama ei hakanud. Südikas Timur hakkas selle asemel, et tiigri eest kui saaklooma ära joosta, hoopis talle vastu.

Tiiger ei rünnanud kitse, jättis ta ellu ning mõne aja pärast ilmnesid kahe looma vahel esmalt üksilduse peletamiseks seltskondlikud ja seejärel sõbralikud suhted.

Timurist ja Amurist said peagi Primorski safaripargi staarid, kelle külastamiseks tekkisid uue aasta alguses pikemad järjekorrad, kui Ermitaažis, on Mezentsev märkinud.

Primorjes asuv safaripark on harukordset sõbrapaari kasutanud oskusklikult oma turunduses, meisterdades kiirelt Timuri ja Amuri piltidega T-särke, kellasid, kohvitasse, kalendreid ja muid meeneid.

Mezentsevi sõnul on liiga vara öelda, millal Timur ja Amur võivad taas ühes aedikus elada. Timurile teostatud veterinaarkontroll näitas, et söakas kits on väga hea tervise juures.

Videos on näha Timuri ja Amuri kooselu enne loomade lahutamist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles