Saage tuttavaks: tamme-kirjurähn on Eesti looduse uustulnuk

Aili Ohlau
, Lemmik.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tamme-kirjurähn
Tamme-kirjurähn Foto: Locaguapa/ Wikimedia

Eesti looduses on hakanud pisitasa uustulnukana levima tamme-kirjurähnid, kes olid meil 2005. aastani harulduste nimekirjas, kuid nüüd on nendest saanud Lõuna-Eesti lehtpuumetsades ja parkides väikese arvukusega pesitsejad. 

Kindlalt võib neid uustulnukaid kohata Otepää kalmistupargis, Pühajärve pargis, Räpina pargis, Vana-Vastseliina lossipargis, Helme lossipargis ja Tartus Raadi kalmistul, kirjutab Looduskalender.

Tamme-kirjurähni juures hakkab silma roosa sabaalune,  triibulised küljed ning hele kõhualune. Tema must seljasulestik sarnaneb suur-kirjurähni musta seljaga. Pealael olev punane kiir, mis emaslinnul lõpeb pealael, isaslinnul aga ulatub kukla taha, on sarnane suur-kirjurähni noorlinnuga ja seetõttu võib neid kahte liiki kergesti segi ajada.

Tamme-kirjurähn jääb oma suuruselt väike-kirjurähni ja suur-kirjurähni vahele. Tema nokk on kahe teise nimetatud rähni omast väiksem ning on mõeldud pigem nokitsemiseks kui «lammutamiseks«. Seetõttu kuuleme tamme-kirjurähni ka harva  «trummeldamas«. Kõiki kolme kirjurähni iseloomustavad valged õlad ning nende sulestik on aasta läbi püsiva väljanägemisega.

Tamme-kirjurähni häälitsemist saab kuulata  Veljo Runneli salvestisest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles