Uskumatu: Tähelepanelik poekülastaja aitas amatsoonpapagoi koju

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Carolyna uues kodus.
Carolyna uues kodus. Foto: Jana Oidermaa

Tallinna Mustika keskuse lemmikloomapoes elas kolm aastat amatsoonpapagoi Carolyna, kes tänu headele inimestele ja tähelepanelikule poekülastajale vähem kui ööpäevaga uude koju sai.

Sinilaup-amatsoonpapagoi Carolyna elas kinnistes tingimustes kolm aastat ning tähelepanelik poekülastaja Jana Oidermaa märkas, et linnu suled on tuhmunud ning nokk koorub. Oidermaa sõnul viitab sulgede tuhmumine, hõrenemine ja noka koorumine ainete puudusele. «Väga kurb on teda näha seal hääbumas. Suhtlesin müüjatega, kes annavad parima, et teda töö kõrvalt veidigi lõbustada, kuid ka nemad saavad aru, et pood ei ole koht papagoi elamiseks ning lind vajab päriskodu, kus tema vajadused saaksid tagatud,» kirjutas Oidermaa eile avaldatud abipalvepostituses.

Seitsmeaastase Carolyna hinnaks oli 1499 eurot, mis ilmselt on liiga kõrge summa, et poekülastaja suudaks linnu omale koju tuua. Nii otsustas tähelepanelik Jana Oidermaa, et Carolyna tuleb poest võimalikult kiiresti ära tuua. Sotsiaalmeediasse paisatud postituses otsustas naine müüma hakata taskukalendreid, iga kalendri hinnaks 2,20. «Paljud kindlasti ütleksid, milleks toetada sellist ideed ja poodides on ju palju linde, keda tuleks päästa... Mina vastaksin, et paraku ei saa me muuta seda kaubandust. Seda ei saa muuta ka keelustamise teel, kuid me peame kuskilt maalt alustama, et aidata, ükskõik, kes see ka ei oleks ja antud olukorras see lind vajab muutuseid oma elus. Päästa üks lind on parem olukord, kui mitte ühtegi,» lisab Oidermaa.

Naise enda kodus elab kolm hallpapagoid, kes on kõige teise ringi linnud - lemmikud on tulnud kodudest, kus peremehed pole neid enam vajanud. Oidermaa sõnul on Carolyna peres juba neljas lind ning rohkemaks poleks ka ilmselt võimalusi, sest iga lind vajab individuaalset lähenemist. «Läbi kahe korruse on meie elamine. Lindudel on eraldi ruum ja elutoas on samuti võimalus käia, selleks on olemas pähklipuust turnimispuud,» selgitab Oidermaa.

Ööpäev hiljem juhtus ime: Oidermaa postitusele reageeris nii palju inimesi, et veidi vähem kui 24 tundi hiljem oli vajaminev summa käes. Oidermaa sõnul mõtles ta linnu ostmisel lausa laenule, ent pere arvelt poleks seda saanud teha. «Müüjatel oli tohutult hea meel teda koju saata, kuna lind tõesti peatus neil liiga kauaks.» Uues kodus on Carolyna juba rahul: liigile on omane nurrumine, mis annab märku rahulolust. «Linnu eest tasusin 1049,30 eurot, 30% soodustusega. Kokku laekus minu kontole umbes 1800 eurot. Sooviksin aga Carolynale tellida veel korraliku suure puuri ja ülejäänud raha sooviksin annetada edasi loomade valdkonnas abivajajatele. Muud kulud linnu jaoks, nii toit, hooldus, arstiabi kui ka muud kulud mänguasjadele kindlustame aga meie poolt,» kinnitab Oidermaa, saates kõigile abistajatele soojad tänusõnad.

Amatsoonpapagoi Carolyna tegemistele saab pilgu peale heita ka talle loodud lehe kaudu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles