Charlie Hebdo toimetuses askeldavast kokkerspanjelist on saanud rahu sümbol

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Silt "Je sui Charlie"
Silt "Je sui Charlie" Foto: Dominique Faget/AFP/scanpiz

Prantsusmaa satiiriväljaande Charlie Hebdos toimus aasta tagasi terrorirünnak, milles oli oma osa ka kokkerspanjel Lilal.

Hirmunud loom kõndis veel aasta tagasi oma kahejalgsetest sõprade surnukehade vahel, vahendab Daily Mail. Need, kes rünnakust pääsesid, räägivad endiselt koera küüntekrõbinast põrandal, mis andis tookord aimu, et rünnak on lõppenud.

11 surnu seas olid ka tuntud karikaturistid Charb, Cabu, Wolinski ja Tignous. Järgmise kahe päeva jooksul rünnakutes sai surma veel viis inimest.

Aasta hiljem on lein endiselt toimetuses maad võtmas, ent kontori maskott Lila aitab pehmete käppade ja sügavate silmadega juhtunust natukenegi üle olla. Ellujäänud toimetuse töötajad sõnasid Daily Mailile ühest suust, et kuuldes koerte küünekrabinat, teadsid nad, et kõik on läbi.

«Lila on traumaga ilmselt paremini hakkama saanud kui paljud meist. Oleme teda turgutanud kallistuste ja küpsistega,» sõnab Charlie Hebdos karikaturistina töötav Corinne Ray, kes ühtlasi on koera perenaine. Lila püsis surma saanud Cabu kõrval, kellel oli koeraga erilisem side, nimelt oli tal kontoris tegutseva lemmiku jaoks alati head ja paremat varuks.

Ray sõnul tekkis pärast rünnakut järsku vaikus ning seejärel kuulis ta, kuidas Lila tema suunas tuleb. «Kuulsin küüntekrabinat ja ta tuli minu juurde aeglaselt aga kindlalt. Ma võtsin ta enda käte vahele ja siis nägin üht terroristidest, kes meie suunas tuli. Ta polnud mind näinud,» meenutab Ray, lisades, et ta tõmbas end põrandal koos Lilaga kerra. Koer seejuures ei teinud ühtegi häält. «Lamasin ja ootasin kuuli, aga seda ei tulnud,» meenutab Ray.

Teises toimetuse otsas oli krimiuudiste reporter Sigolene Vinson parajasti kööki läinud. Ta kuulis vaid, et toimetusse tunginud terroristid käskisid tal maha rahuneda ja mitte karta, sest naisi nad ei tapa. «Mõtle selle peale, mida sa teed. See on vale,» meenutab Vinson. Konverentsiruumi roomanud reporterit ootas ees võigas vaatepilt ning ta jäi šokiseisundis rünnaku lõppu ootama. Ühel hetkel kuulis ta Lila samme. Ka tema sõnul andsid koera sammud märku veretöö lõpust. Koer liikus toimetuse ühest otsast teise, lakkudes inimeste nägu ja otsides Cabu'd.

Tänaseks on Lilast saanud toimetuse sümbol ning toimetuse töötajate jaoks rahu toojaks.

Vaata pilte Lilast siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles