Eesti Loomakaitse Selts: Omakohut me ei poolda

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koer. Pilt on illustratiivne.
Koer. Pilt on illustratiivne. Foto: Nick Ut/AP/Scanpix

Eile õhtul sotsiaalmeedias levinud videost koerte kaklusest jõudis ka Eesti Loomakaitse Seltsini. 

«Teateid antud videost on laekunud meieni eilse ja tänase jooksul väga palju nii seltsi Facebooki lehele, infomeilile kui ka infotelefonile. Näha on, et antud juhtum on saanud laialdase tähelepanu osaliseks juba enne seda, kui selts ise juhtumile reageerida jõudis. Sotsiaalmeedias levivad lood uskumatul kiirusel,» selgitab Seltsi pressiesindaja Liisi Moosaar. 

«Antud juhtumi puhul eksiti Loomakaitseseaduse § 4 vastu, mis sätestab Looma suhtes lubamatu teo: (1) Looma suhtes lubamatu tegu on looma hukkumist, vigastamist või talle valu ja välditavaid füüsilisi ja vaimseid kannatusi põhjustav tegu, nagu looma sundimine talle üle jõu käivatele pingutustele, loomavõitluse korraldamine, looma hülgamine või abitusse seisundisse jätmine, loomale kannatusi põhjustav aretustegevus ja muu sarnaste tagajärgedega tegu, mis ei ole tingitud looma ravimisest, muust veterinaarsest menetlusest ega hädaolukorrast, välja arvatud käesoleva seaduse § 10 lõikes 1 nimetatud juhud ja käesoleva seaduse nõuetele vastavad loomkatsed,» selgitab Moosaar. 

Politsei on alustanud kriminaalmenetlust ning menetluse käigul hoiab silma peal ka Eesti Loomakaitse Selts. «Lisaks teeb selts täna pöördumise ka Veterinaar- ja Toiduametile, et kontrollitaks ka videos olevate koerte pidamistingimusi. Veterinaar- ja Toiduametil on õigus loomade pidamistingimusi kontrollides puuduste märkamise korral teha loomaomanikele ettekirjutused, rahatrahv või loomad võõrandada. Eesti Loomakaitse Seltsil sellised õigused puuduvad.»

Kommentaariumis levinud ähvardusi ja omakohtu lubadusi Selts mõistlikuks ei pea. «Omakohus ei ole teadagi seaduskuulekas ja loomasõprade poolset videosolijate ähvardamist me ei poolda. Küll aga loodame, et avalik teo taunimine aitab juhtumi toimepanijatel mõista oma teo rumalust, sellega kaasnevaid tagajärgi ja õpetab neid tulevikus käituma oma loomadega seaduskuulekalt ja hoolitsevamalt.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles