Kuidas kassi toortoiduga harjutada?

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liha.
Liha. Foto: SCANPIX

Mida teha kui kass ei taha süüa muud kui kuivtoitu?

Loomatohter Kenno Ruul õpetab, kuidas harjutada juba kuivtoidust sõltuvuses olevat kassi toortoitu sööma. Ruul soovitab toortoidu andmist harjutada juba kassipojast alates ja hakklihamasinaga natuke toitu peenestada.

Sage probleem kasside puhul kipub olema see, et kogu elu kuivtoidu peal elanud lemmik ei huvitu lihast, kõige hullemal juhul ta isegi ei tea, et liha süüa kõlbab. «Sellisel juhul tuleb kass üle kavaldada,» selgitab Ruul, lisades, et tavaliselt leidub siiski mõni konserv, mida neljakäpaline on nõus sööma.

«Esmalt tuleb lõpetada kasside vabalt toitmine, et loomal on kogu aeg krõbuskid ees,» nimetab Ruul esimese reegli. Seejärel tuleb kassile kehtestada kaks toidukorda päevas ning sellest rangelt kinni pidada. Kui kass ka konserve ei söö, tuleb loom esmalt pehmemat toitu sööma panna.

«Hommikul ja õhtul anda kuivtoitu ja sinna peale valada konservivedelikku või segada sisse konservi. Siis tuleb kuivtoidu kogust järk-järgult vähendada ja konservi kogust tõsta, et kass sööb juba konserve,» lisab Ruul.

Juhul kui kass jon harjunud konservi sööma, tuleb tasapisi lisada tooreid lihatükikesi, näiteks maksa või südant. Varsti sööb kass toortoitu nii, et pole elumuudatustest arugi saanud.

«See on paras jahmerdamine, aga kõik taandub sellele, kui väga hoolite kassi pikast elueast ja tervisest,» sõnab Ruul.

Kindlasti ei tohi kassile läheneda nii, et eesolev toortoit lihtsalt tuleb ära süüa, sest kassid on kindlameelsed ning võivad end lausa surnuks näljutada. Ruuli sõnul võib kass küll ühe päeva söömata olla, aga teisel päeval peab juba midagi välja mõtlema. Kassidega ei tasu sõdida, vaid nendega tuleb koostööd teha.

Enamasti ei taha kassid tervislikult toituda, vaid põske pista seda, mis on maitsev ning loomad on kerged toidust sõltuvusse jääma. Radikaalsetel juhtudel jääb loom sõltuvusse isegi kindlast toidu välimusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles