Video: Mudasse kinni jäänud haruldane ninasarvik kaevati vabaks

Aili Ohlau
, Lemmik.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ninasarviku mudast päästmise operatsioon vältas mitu tundi
Ninasarviku mudast päästmise operatsioon vältas mitu tundi Foto: /Caters News Agency

Lõuna-Aafrikas leiti KwaZulu-Natali looduskaitsealal haruldane must-ninasarvik, kes oli lootusetult kinni jäänud suurde mudaauku ega saanud ennast liigutada.

Loom oli tõenäoliselt läinud kuivanud veeaugust otsima kogunevat pinnavett, kuid ei saanud muda seest omal jõul enam välja, kirjutab portaal News24.

Ninasarviku päästmiseks kaaluti mitut võimalust. Köie sidumine ümber looma kaela ja tema väljasikutamine või helikopteriga transportimine oleks olnud liiga ohtlik nii looma kui inimeste jaoks. Seega otsustati kohale tuua ekskavaator, et selle abil kaevata ninasarvikuni kraav, mida mööda saaks loom ise kindlamale maapinnale ronida.

Mitu tundi kestnud päästeoperatsiooni käigus õnnestus ninasarvikule vabanemistee luua ning loom kõndis seda mööda välja. Õnneks ei vigastanud metsik ninasarvik ühtegi tema päästjat ning jäi ka ise terveks – looma nähti hiljem mitmel korral ning temaga oli kõik korras.

Must-ninasarvik ehk on teravmokk-ninasarvik on ohustatud liik, sest neid on sarvede pärast liiga palju kütitud.

Kaks teravmokk-ninasarvikut on esindatud ka Tallinna Loomaaia kollektsioonis. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles