Millest koosneb kasside toortoit?

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liha.
Liha. Foto: Mihkel Maripuu

Loomatohter Kenno Ruul soovitab kassidele kuivtoidu asemel pakkuda vaid toortoitu. 

Ruuli sõnul peab toortoidust rääkides esmalt silmas pidama looduses püütavat saaki, mille järgi tuleb kassile ka toit teha. Toortoidus tuleks kasutada maksa ja südant.

«On kassifriike, kes ostavad valgeid hiiri ja lasevad kassil jahti pidada, kass püüab selle kinni, mängib ja pistab pintslisse,» selgitab Ruul, lisades, et ilmselt pole selline teguviis kõigile lemmikupidajatele meeltmööda. Ruul märgib, et aeg-ajalt võib kiigata loomapoodide lettidesse, sest roomajatele tarnitakse sisse ka külmutatud hiiri.

Täiskasvanud kass peab sööma päevas 3% oma ideaalsest kehakaalust. Kassipoegadele tuleks anda 4-8% kehakaalust. Ülekaaluliste kasside puhul tuleb tema ideaalne kehakaal välja arvutada ja selle alusel looma toita. Ligi viis kilogrammi kaaluv kass peaks sööma 150 grammi päevas. Ruuli sõnul peab meeles pidama, et 150 grammi sisse kuulub ka väga palju vett, milleta kass kuidagi hakkama ei saa.

Loomatohtri sõnul on ideaalne kassitoit küll värske, aga et mitte iga päev lihaga mässata, võib toitu külmutada. «Toortoiduga pannakse see hiir uuesti kokku,» selgitab Ruul peamist toortoidu ideed. Tohtri sõnul tasub kassile anda oomega-3-rasvhappeid, ent sobivad ka kalaõlid.

Toores liha on saastunud?

Paljud toortoiduvastased märgivad, et toores liha on saastunud, ent ka selle lükkab Ruul ümber. «Tõepoolest pole toores liha puhas, aga kassi seedetrakt on kohanenud saastunud liha sööma,» selgitab tohter, lisades, et kassi maohape on nii happeline, et hävitab bakterid. Samas tõdeb Ruul, et pikalt kuivtoitu söönud kassi maohape pole enam nii happeline, ent tohter pole trehvanud, et kassid oleks toortoidust mingeid nakkusi saanud. Usside vältimiseks soovitab Ruul toidu külmutamist.

Kui kassil on kehvad hambad

«Kasside suu ja hammaste olukord on hetkel äärmiselt vilets, sest kuivtoitu kassid ei näri, vaid neelavad krõbuskid tervelt alla,» selgitab Ruul, lisades, et kass peab toitu närima, sest see puhastab ta hambaid. See on peamine põhjus, miks tuleb toortoitu anda pigem tükkidena, lisades näiteks kanatiibu või kanapugu.

Ruuli sõnul on mõistlik toortoitu kodus küll ise valmistada, aga keeruliseks teeb kogu protsessi see, et kogu valmistamine on mõnevõrra tüütu.

Taskaalus toortoidus võiks olla:

  • 1,5kg kana (kalkuni, jänese) kintse koos naha ja luudega
  • lisa 2g tauriini või 100g südamelihast
  • 50mg B-vitamiinide kompleksi
  • 20ml kalaõli ja 100g maksa
  • 0,5tl iodeeritud soola
  • toidu vedeldamiseks võib lisada 200ml vett
  • lisada võib paar munakollast

Toit tasub teha 150-grammilistesse portsjonitesse ning need sügavkülmutada. Kogu toidust jagub ühele kassile 10-15 päevaks. Enne toidu andmist tuleks üks päev varem toit külmkapitemperatuurile sulama võtta.

Probleemsed on kanatiivad, milles on väga palju luid. Kuna toortoidus on luid 10%, tuleb õige tiibade kogus välja arvutada.

Kas kanakondid kassile kahjulikud ei ole?

Ruuli sõnul on toores kont midagi muud kui keedetud. Toores kont on pehmem kui keedetud. Juhul kui kassi hambad pole enam võimelised kontidest üle käima, tasub kaltsiumi saamiseks kohvimasinas munakoori jahvatada või saumikseris kanatiivast pasteet teha. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles