Iidne kolmjalgelukas toitus seniarvamata viisil

Aili Ohlau
, Lemmik.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tribrachidium specimen
Tribrachidium specimen Foto: Wikipedia

Umbes 600 miljonit aastat tagasi ilmus maailma meredesse hulgaliselt kummalisi elusolendeid, kelle kohta selgitas nüüd rühm briti, kanada ja ameerika teadlasi välja ühe väikese, kuid tähtsa tõiga.

Bristoli ülikooli teadlased uurisid olendit nimega Tribrachidium heraldicum, kes nägi välja justkui poolkerakujuline padjake, mis oli seejuures jaotunud kolmeks pisut keerdus sagaraks. Tribrachidium heraldicum meenutas mõnevõrra kolmjala kujundit, mis on tuttav ka näiteks Karja kiriku laelt või Männisaare vapilt, vahendab ERR Uudised.

Tedlased selgitasid nüüd kavala arvutiprogrammi abiga välja, kuidas see kummaline olend toitus.

Nad analüüsisid Tribrachidiumi fossiili ehitust ja olendi võimalikku kunagist talitlust arvutusliku hüdrodünaamika mudelil. Meetodil, mida on seni kasutanud peamiselt insenerid, kui neil on olnud vaja konstrueerida laevu või lennukeid.

Analüüs näitas, et väga tõenäoliselt kogus Tribrachidium endasse vees hõljunud pisikesi toiduks kõlblikke osakesi. Sellist nn suspensioontoitumist polnud teadlased varem ediacara olenditel avastada.

Rahman ja kaasautorid Söeandavad seepeale ajakirjas Science Advances arvata, et kui ediacara olenditel oli juba toitumisviise rohkem kui seni teada, siis tõenäoliselt toimus kogu tõenäoline ökosüsteemgi mõnevõrra keerukamalt, kui on teadlased seni oletanud.

Paraku hävis see ökosüsteem siis, kui ediacara ajastu lõppes ja algas kambriumi ajastu, mil ediacara elustiku asemele asusid nn kambriumi plahvatuses tekkinud uued ja juba palju tänapäevasema moega hulkraksed eluvormid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles