Milline on tervislik kassitoit?

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kass
Kass Foto: SCANPIX

Pühapäeval Tartus toimunud infoseminaril rääkis loomatohter ja kassisõber Kenno Ruul kasside tervislikust toitumisest.

Kõnekäänd «Me oleme see, mida me sööme» käib loomatohtri puhul ka kasside kohta. «Töötasin 15 aastat omanimelises loomakliinikus Pärnus ja märkasin, et mõned hädad korduvad: allergiad, põie- ja seedeprobleemid, ja kui need korra terveks ravida, ilmneb haigus uuesti. Hakkasin huvi tundma haiguste põhjuste kohta,» selgitab Ruul, miks ta on keskendunud õigele kasside toitmisele. «Nii kurb kui see ka pole, kasse toidetakse ikka üsna valesti.»

Kassid on evolutsiooniliselt disainitud sööma värsket liha, ka nende luustik räägib sellest, et kassid on sihikindlalt arenenud just saaki püüdma.

Ruul võrdles seminaris kuivtoitu inimeste rämpstoiduga. «Ka inimene ei ole hea tervise juures, kui sööb burgerit või kartulikrõpse,» räägib Ruul, lisades, et tihti unustavad inimesed ära tõe, et kassid peavad saama vaid liha. Kassi kaussi puistatavas kuivtoidus on loomaarsti sõnul 30% süsivesikuid ja suhkruid, mis kassi naha all moodustub rasvkoeks.

Miks on süsivesikud ohtlikud?

  • Kasside süljes puudub süsivesikuid lõhustav amülaas;
  • Süsivesikud rikuvad paljudel kassidel veresuhkru ja insuliini tasakaalu, mis võib põhjustada suhkruhaigust;
  • Tervislik kassitoit sisaldab alla 10% süsivesikuid;
  • Süsivesikute liigsus soodustab ülekaalulisust

Ruuli sõnul esineb kassidel palju põieprobleeme, mis on tekkinud kangest uriinist ja stressist, sest kass ei ela elu, milleks evolutsioon teda on disaininud.

Kassi täiuslik ninaesine on hiir

Kassi ideaalne ninaesine on äsjapüütud hiir, kus on 70% vett, 20% valku, 7% rasva ja 2% süsivesikuid. Ruuli sõnul on hiires kõik õiges vahekorras. Olulisim on tohtri sõnul vesi, mida peab toidus olema kuni 70%. Kuivtoitudes on vett seitse korda vähem. Lisaks toorele lihale peavad kassid saama saagi seest ka luid, mis on neile kaltsiumiallikaks ning maksa, mis annab kassile vajalikud vitamiinid. «Andes ainult kanafileed, jääb kass sellest fileest haigeks, sest tal jäävad osad toitainete vajadused rahuldamata,» lisab Ruul.

Miks on vesi nii oluline?

  • Kassid on halvad joojad, sest neil puudub januinstinkt, kuna kogu veevajaduse saavad nad saagist;
  • Kuivtoitu süües kannatavad kassid sageli varjatud veepuuduse käes;
  • Veepuudus võib põhjustada põiekive, samuti idiopaatilist põiepõletikku ja isegi kroonilist neerupuudulikkust;

Poes müüdav kassitoit ei erine kliinikus müüdavast

«Neid tehakse viimastest ülejääkidest, mis inimesele enam ei sobi,» seletab Ruul, lisades, et kuivtoidu puhul kasutatakse kuumtöötlemist, mis muudab algselt kvaliteetseid toitaineid nii palju, et neis tekivad looma jaoks kehavõõrad ained, mis põhjustavad loomades vaevusi, näiteks allergiaid. Tihti saab allergiast vabaneda, kui loom kuivtoidust võõrutada. Ruul lükkab ümber ka müüdi, nagu oleks poes müüdav kassitoit halvem kui kliinikus müüdav ninaesine. Tohter lisas, et kliinikutes ja loomapoodides müüdavad kassitoidud võivad olla lausa suurema süsivesikusisaldusega kui poes müüdavad toidud. Samas on Ruuli sõnul kiisueined paremad kui kuivtoidud, sest sisaldavad rohkem vett. «Paraku lihatükid on tehtud odavast sojast. Soja on küll valk, aga pole täisväärtuslik valk,» seletab Ruul.

Põletav küsimus: Kas kassile võib piima anda?

«Piimasuhkrut kassid hästi ei seedi, sisuliselt võib anda hapendatud tooteid, aga kassile pole loomupärane piima juua. Nad on kohanenud liha sööma,» rõhutab Ruul. Miks siis on nii, et mõned kassid lausa noolivad piima? «Ka see on minu jaoks keeruline. Kassid kipuvad aeg-ajalt ihaldama seda, mis nende tervisele kasulik ei ole,» selgitab tohter, lisades, et üks põhjustest, miks kassi on kuivtoidust raske võõrutada, on loomas tekkinud sõltuvus, mida põhjustavad keemilised maitsetugevdajad. «Enamik kassidest on kuivtoidusõltuvuses,» võtab Ruul kokku kurva tõsiasja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles