Kuidas hoolitseda kurdi koera eest?

Aili Ohlau
, Lemmik.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jack russel on üks enam kui kolmekümnest koeratõust, kelle seas esineb kurtust sagedamini
Jack russel on üks enam kui kolmekümnest koeratõust, kelle seas esineb kurtust sagedamini Foto: Roni Rekomaa/Lehtikuva

Mõned koerad sünnivad kurdina, teised aga jäävad teatud haiguste või vanaduse tõttu kurdiks. 

Enam kui kolmekümnel koeratõul on oht jääda kurdiks ning tavaliselt juhtub see vanemate koertega. Kurtusega ohustatud tõud on näiteks austraalia lambakoer, kokkerspanjel, bostoni terjer, dalmaatsia koer, saksa lambakoer, jack russelli terjer ja kääbuspuudel.

Kuidas teha kindlaks, kas koer on kurt?

PetCity veterinaar Heli Säre soovitab teha kurtuse väljaselgitamiseks järgmise testi.

Kõigepealt oota, kuni koer on magama jäänud ja tee tema selja taga valju häält. Tee seda nii, et ta ei näeks sinu liikumist või ei tunneks vibratsioone. Proovi teha erinevaid hääli, näiteks plaksuta käsi või löö käega vastu lauda. Enamikul kurtidel koertel on siiski säilinud minimaalne limiteeritud kuulmine, aga paljudel pole sedagi. Kui koer ei reageeri või ei jookse sööma selle peale, kui kuuldekauguses täidetakse tema toidukaussi, siis on põhjust külastada loomaarsti.

Doktor Säre sõnul ei tasu omanikul väga kurvastada, sest kurt lemmikloom võib elada väga kvaliteetset elu. Tema elu ei erine tervest koerast mitte millegi muu poolest kui sellega, et ta ei kuule.

Nõueanded kurdi koera elu parendamiseks

On olemas teatud nipid, kuidas nii kurdi koera kui ka enda elu parandada.

Üks põhilisemaid asju, millega kurdi looma omanikud raskustesse jäävad, on oma koera tähelepanu püüdmine. Pimedas on see lihtne, kui õpetada koera järgima taskulambiga näidatavat valgusvihku. Päeval, mil koeral on ka teisi tegevusi ja valgusvihku pole näha, on see aga keerulisem. Selle jaoks on oluline võtta kasutusele verbaalsete käskluste asemel märguanded käega.

Heli Säre soovitab igaks koera tegevuseks, mida koer peaks tegema, võtta kasutusele kindel eristatav märguanne.

Oluline on võimaldada oma lemmikule võimalikult turvaline elu. Kuna kurt koer ei kuule autosid lähenemas, siis tuleks teda jalutada üksnes rihma otsas või aiaga ümbritsetud alal. Kui koer ei kuule teisi koeri lähenemas, võivad kergesti tekkida nendega tülid.

Säre jagab nõuandeid veelgi: «Aseta oma koera jooginõu ja voodi kindlasse kohta, nii et ta ei peaks seda otsima. Õpeta kogu oma pere koeraga teatud märguannete abil suhtlema. Kui su koer ei märka sinu kodunt lahkumist, siis jätta talle alati märguanne – näiteks sussid ukse ette. See annab talle mõista, et sa oled peagi kodus tagasi.»

Lisaks soovitab Säre, et kui külalised hakkavad tulema, anna koerale märku näiteks jalgade trampimisega. Siis ta on külaliste tulekust teadlik ja selleks valmis.

Kindlasti teavita nii külalisi kui ka naabreid sellest, et sinu koer on kurt. Vastasel juhul võivad nad teda ehmatada.

«Üldiselt pole aga põhjust ülearu kurvastada, kui sinu koer on kurt. Ta tuleb siiski oma eluga suurepäraselt toime,» kinnitab PetCity veterinaar Säre.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles