Millised sümptomid võivad viidata vähkkasvajale?

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türi loomakliinik
Türi loomakliinik Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Veterinaaride sõnul surevad ligi pooled üle 10-aastastest koertest kasvaja tõttu, kuid millised sümptomid sellele võivad viidata?

Veterinaar Phil Zeltzmani sõnul võib varajases staadiumis kasvaja leidmine alluda ravile, ent tegutsema peab ruttu, vahendab portaal Little Things. Paljud koeraomanikud tunnevad oma lemmikut läbi ja lõhki, mistõttu ei tohiks järske muutusi käitumises või toitumises kindlasti tähelepanuta jätta.

Kaalukaotus

Veterinaar Ann Hohenhaus kirjutab, et kaalukaotus võib lisaks teistele tervisemuredele viidata ka kasvajale. Kui loom kaotab silmanähtavalt kaalu ning talle pole määratud kindlat dieeti, tuleb pöörduda viivitamatult arsti jutule.

Vähenenud söögiisu

Loomaarst Karen Becker kirjutab, et kui loom isutu, võib tegemist olla tervisemurega. Juhul kui toidukaussi jääb veel toitu alles, võiks jälgida, kas loom on lõpetanud või lihtsalt hetkel ei taha rohkem. Veterinaaride sõnul on mitmeid kasvajaid, mille tõttu söögiisu järsult väheneb, sest loomal on tekkinud kõhuvalu.

Huvipuudus

Järsult vähenenud huvi ümbritseva vastu viitab haigusele. Loom, kes varem võis tundideviisi ringi joosta, aga nüüd ei tunne ta millegi vastu huvi, võib olla haige. Loomaarst Gerald S. Post sõnab, et sellisel juhul võib tegemist on luukasvajaga. Tegemist võib olla ka kasvajaga lihastes või närvides. Kui looma apaatsus on seletamatult tekkinud, tuleb pöörduda spetsialistide poole.

Järsult tekkinud muhud

Nii nagu inimestegi puhul, tekivad loomadele kasvaja puhul nahale veidrad muhud, mis annavad kõige selgemalt märku, et loomal võib olla kasvaja. Kasvava muhu puhul tuleb pöörduda viivitamatult arsti jutule ning enamasti soovitavad kirurgid selle eemaldamist ja biopsiat.

Haavad, mis ei parane

Lisaks tekkinud muhukestele tuleb tähelepanu pöörata vigastustele. Paljud looma haavad paranevad nädala jooksul. Portaal PetMD kirjutab, et kui loomal esineb haavu, mis ei näita paranemise märke, tuleb pöörduda arstile, sest tegemist võib olla nahahaiguse, põletiku või kasvajaga.

Ebameeldiv lõhn

Veterinaar Kelly Ryan sõnab, et kui looma ninast, suust või pärakust tuleb järsku ebameeldivat lõhna, võib see olla märk kasvajast.

Raskused söömisel või neelatamisel

Lisaks isutusele võib loomal olla küll toidu järele väga suur isu, aga ta ei saa süüa, sest närimine või neelatamine tekitab valu. Sellisel juhul tuleks pöörduda arsti jutule. Phil Zeltzman viitab, et mõnikord võib kühm tekkida kaelale, mis raskendab neelatamist ja tekitab valu.

Raskused urineerimisel

Lisaks looma söömisharjumuste ja aktiivsuse jälgimisele tuleb vaadata, kas loom saab oma vajadused õues rahuldatud. Raskused urineerimisel, verine väljaheide või väga tihe urineerimine võivad viidata kasvajale. Sümptomitele võivad lisanduda pidev oksendamine ja kõhulahtisus.

Köhimine

Köhimine pole looma puhul iial hea märk ning sellele tuleb tähelepanu pöörata siis, kui seda esineb rohkem kui üks või kaks üksikut korda. Pidev köhimine võib viidata kopsuvähile.

Muutused käitumises

Keegi ei tea oma lemmikut paremini kui peremees. Kui koer on viimasel ajal hakanud veidralt käituma, naksama või inimestest eemal olema, võib tegemist olla haigusega. Tähelepanu tuleb pöörata sellele, kui palju loom mängib, kuidas kõnnib ning sööb. Lonkamine või raskused kõndimisel viitavad haigusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles