Talumees leiutas huntide vastu laheda meetodi

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hunt
Hunt Foto: SCANPIX

Järvamaal Koluvalma talu peremees Toomas Lepind leidis nutika mooduse, kuidas lambaid huntide eest kaitsta.

Sellel aastal on hundid murdnud neli korda rohkem kui eelmisel aastal ning Lepind on hädas. Kui alguses tõi peremees lambad ööseks koplisse, siis see enam ei aidanud, järgmisel hetkel otsustas Lepind kasutusele võtta hoopis erimoodi meetmed - ta tõi välja kõlarid ja pani kostuma raadio Elmari.

«Praegu olen endale õue peale disko üles pannud ööpäevaringselt, moment ta on mõjunud,» sõnas mees saatele «Terevisioon». Lepind kuulab raadiot ise ka ning ööpäevaringne disko on Koluvalma talus kestnud alates septembrist. Ööund pole muusika veel seganud, sest Lepindi sõnul see magamistuppa veel ei kosta. Peremees teadis rääkida, et kunagi kolm kilomeetrit kaugemal elanud perekonnal, kes samuti lambaid kasvatasid, mängis samuti raadio, mis kostis lausa Lepindi taluni. Hetkel pole mehe naabruses elavad inimesed kurtnud.

Raadio Elmari peatoimetaja Owe Peterselli sõnul on tore, kui Elmaril on ka selline funktsioon. «Koduloomadele sobib paremini, metsloomadele mitte nii hästi,» märgib Petersell, tuues näiteks, et isegi kanad pidavat paremini munema kui raadio mängib.

Lepindi sõnul võib väljamõeldud lahendus olla lühiajaline, sest hundid harjuvad raadioga ära. Mis saab siis, kui Elmar enam ei mõju, mees veel ennustada ei oska, ent kõige mustem stsenaarium näeb lambapidamise lõpetamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles