Video: Koerad, kes aitavad oma nina abil tuvastada inimestel vähki

Aili Ohlau
, Lemmik.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto koerast on illustratiivne
Foto koerast on illustratiivne Foto: Steve Smith/picture alliance / moodboard

Segavereline koer Lucy, kes kukkus haledalt läbi juhtkoerte koolis, võib uhkusega tõsta oma nina kõrgele – temast on saanud imekoer, kes suudab tuvastada vähki. 

Lucy omanik, kes arvas oma koeral olevat väga hea haistmisvõime, otsustas teda välja treenida millegi kasuliku jaoks. Ta õpetas Lucyt seitse aastat nuusutama neeru- ja eesnäärmevähki, vahendab CNN.

Aastate jooksul on Lucy haistmise abil tuvastanud vähki õigesti 95 protsendil juhtudel. See on parem tulemus, kui seda saavutatakse laboratoorsetel vähi diagnoosimise uuringutel.

Nüüd on Lucy kaasatud ühte suurimasse koerte poolt vähi avastamise uuringusse Suurbritannnias. Uuringu raames nuusutavad kaheksa koera 3000 uriiniproovi, et näha, kes neist suudab lõhna kaudu eristada  vähki ja kes mitte.

Uuringusse kaasatud koerad, teiste seas Lucy, nuusutavad ringiratast paigutatud uriiniproove, millest üks on vähihaige ja seitse mittevähihaige patsiendi oma.

Koerte ninal on 300 miljonit andurit, kuid inimeste ninal kõigest 5 miljonit. Lisaks on koertel haistmiselund, mis inimestel puudub – sahkluu-ninaelund ehk Jacobsoni elund. See topelt lõhnasüsteem võimaldab koolitatud koertel avastada unikaalseid vähile iseloomulikke lenduvaid orgaanilisi ühendeid.

26 aasta jooksul on nii Prantsusmaal, Californias kui Itaalias jõutud uuringute põhjal järeldusele, et koerad on tõesti võimelised lõhna abil avastama vähki. Suurbritannia teadlased soovivad nüüd aga saada kinnitust, et koerad suudavad kindlalt eristada vaid vähki, mitte aga näiteks vanaduse- või teatud muude sümptomite kogumit.

Meet the dogs that can sniff out cancer

Meet Lucy, the Labrador that can sniff out cancer: http://cnn.it/1MZcnWk

Posted by CNN on 20. november 2015. a.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles