10 viisi, kuidas kass armastust avaldab

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kass. Pilt on illustratiivne.
Kass. Pilt on illustratiivne. Foto: Roma/PA Images/Scanpix

Kassid ei oska küll rääkida, aga on midagi, mida loomad teevad, et peremehele oma armastust avaldada.

Portaal Little Things pani kirja 10 viisi, kuidas aru saada, et kass peremehele armastust avaldab.

1. Jalgade sõtkumine

Kui loomal on süles hea olla, hakkab ta peremehe jalga sõtkuma. See on signaal, et loomale meeldib, mida temaga tehakse. Selline väljendusviis võib kohati valulik olla, sest mida parem on loomal olla, seda tugevamini ta oma küünte ja käppadega jalga surub. Abiks võib olla põlvedele pandud tekist, mis valu pehmendab.

2. Kingituste toomine

Mänguasjade ja isegi surnud loomade toomine on kassi meelest kingitused maailma parimale peremehele. Looma käitumist uuriv Amy Shojai sõnab, et kassidele meeldib kõike püüda, alustades putukatest ja lõpetades konnadega. Kass, kes peremehele saagi toob, näitab ennekõike armastust ja väärib kindlasti loomaomanikult kiitust.

3. Pea pea vastu

Kui kass oma peaga peremehe pead toksab võib see alguses tunduda veider, aga see on viis, kuidas loom armastust väljendab. Pea või näo vastu peremehe nägu hõõrumine tähendab, et loom märgistab inimese oma lõhnaga, andes talle märku, et peremees on omaks võetud.

4. Silmadesse vaatamine

Peremehele otse silma vaatamine ja aeglaselt pilgutamine tähendab, et loom on inimesse kiindunud. Veterinaar Karen Beckeri sõnul võib see olla lihtsaim viis, kuidas inimene aru saab, et loom temast hoolib.

5. Kõhu näitamine

Kõhu näitamine on üks viisidest, kuidas kassid peremeestele armastust avaldavad. Väga paljude loomade, sealhulgas kasside jaoks on kõht koht, mida inimestele ei näidata, veel vähem lubatakse puutuda. Juhul kui kass rõõmsalt kõhu inimese suunas pöörab, tähendab see, et ta tunneb end turvaliselt.

6. Sabaotsa kõverdamine

Saba on kasside tujude näitamiseks kõige parem indikaator. Looma käitumist uurivad eksperdid sõnavad, et lemmikud väljendavad kiindumist ja õnne püstise sabaga, mille ots on veidi kõverdatud.

7. Sõrme näksamine

See armastusavaldus võib olla küll valus, aga selle peale ei tasu pahandada. Beckeri sõnul ei pruugi kassid mõista, et näksamine, isegi kui see on õrn, võib inimesele valus ja ebameeldiv olla.

8. Jalgade vastu hõõrumine

Kui kass pidevalt end vastu jalgu hõõrub, tähendab see, et ta tahab inimesele armastust näidata. Beckeri sõnul hõõruvad kassid end teise elusolendi vastu kiindumuse näitamiseks. See on sarnane pea pea vastu panemisega, kus kass püüab inimesele oma lõhna jätta ja vihjata, et peremees on omaks võetud.

9. Nurrumine

Loomade käitumisega tegelev Amy Shojai sõnab, et kassidele meeldib nurruda. Nurr võib tähendada paljusid asju alustades rõõmust ja lõpetades muretsemisega. Shojai sõnul tähendab inimese lähedal olev nurr enamasti armastusväljendust.

10. Järel käimine

Kui kassil ei tundu inimeste seltskonnast iial küllalt saavat, tähendab see, et tal on inimesega väga tugev side. Kui kass inimesele kõikjale järgneb, hüppab laudadele ja kappidele, et peremehe lähedal püsida, tähendab see, et tal naudib inimesega koos olemist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles