Teadlased: Šimpansid leinavad oma ema kogu elu

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Šimpans
Šimpans Foto: Sue Ogrocki/AP/Scanpix

Teadlased on avastanud, et noorelt emata jäänud šimpansid jäävad ema kogu oma elu leinama.

Kaks aastat kestnud uuringu tulemusena selgus, et kui šimpans jääb kahel esimesel eluaastal emata, on tal edaspidi raskem teistega sotsialiseeruda, vahendab Daily Mail.

1950­–1980ndatel on Lääne-Aafrikast tuhandeid šimpanse emast lahutatud ja saadetud Euroopasse, Jaapanisse ja Ameerika Ühendriikidesse kas katseteks või meelelahutuse eesmärkidel.

Uuringut juhtinud Elfriede Kalcher-Sommersguter sõnas, et orvuks jäänud šimpansid olid vähem aktiivsed ning neil oli edasises elus vähem partnereid.

Teadlased avastasid, et erinevalt loomaaias elavatest šimpansitest on endised laboratooriumis elanud loomad vähem huvitatud sotsiaalsete sidemete loomisest.

Ligi 2000 šimpansit elab Ameerika Ühendriikides ning umbes 850 elupaik on laboratooriumis. Looduses imetatakse poegi viis aastat, mille ajal õpivad pojad eluks vajalikku: mida süüa, mida vältida ning õpivad ema eeskujul teiste šimpansitega suhtlemist. Täiskasvanuks saavad loomad 13-aastaselt, samas on poja ja ema vahel side loomade elupäevade lõpuni. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles