Millised koerad sobivad allergikule?

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Käharakarvaline bichon sobib ka allergikule.
Käharakarvaline bichon sobib ka allergikule. Foto: Mike Segar/Reuters/Scanpix

Allergikutest loomasõbrad ei pea koera võtmise mõtet hülgama, sest on tõuge, kes sobivad ka perekonda, kus kellelgi on koerakarvade vastu allergia.

Portaal She Knows on kokku kogunud kümme tõugu, kes sobivad ka allergikule.

Käharakarvaline bichon

Puhvis kasukaga koerakesed on rõõmsameelsed, neid on lihtne õpetada ning nad ei aja karva. Bichon sobib perekonda, kes soovib korterisse väikest lemmikut. Täiskasvanud koera kaal jääb kolme ja viie kilogrammi vahele. Bichonite eluiga on väga pikk, ulatudes lausa 15 eluaastani.

Käharakarvaline bichon. Foto: Mike Segar / Scanpix.
Käharakarvaline bichon. Foto: Mike Segar / Scanpix. Foto: Mike Segar/Reuters/Scanpix

Šnautser

Need koerad sobivad tähelepanu nautivale inimesele, samuti lastele. Šnautserid armastavad oma peremeest nii palju, et nad ei lase omanikku kunagi silmist. Koerad vajavad karmi kätt, et rahustada nende energilist ja ülikaitsvat iseloomu. Šnautsereid on kolmes suuruses: standard, väga suur ja väga pisike.

Šnautser. Foto: Paulo Whitaker/Scanpix.
Šnautser. Foto: Paulo Whitaker/Scanpix. Foto: PAULO WHITAKER/REUTERS

Yorkshire'i terjer

Yorkie'd sobivad ideaalselt inimesele, kellel pole suurt aeda, sest need koerad mängivad meelsasti ka toas. Tõug ei aja küll karva, aga vajavad suurt hoolt ja pidevat kammimist.

Yorkshire'i terjer. Foto: Phil Noble/Scanpix
Yorkshire'i terjer. Foto: Phil Noble/Scanpix Foto: Phil Noble/Reuters/Scanpix

Bedlingtoni terjer

Esmapilgul võib tunduda, et tegemist on hoopis lambaga, aga see koer sobib vaoshoitud perekonnale. Bedlingtoni terjer ei aja karva ja on leebe iseloomuga. Täiskasvanud koer võib kaaluda kuni kümme kilogrammi ja sobib seetõttu ka korterisse, eeldusel, et tal on seal piisavalt ruumi mängida.

Bedlingtoni terjerid. Foto: TopFoto/Scanpix
Bedlingtoni terjerid. Foto: TopFoto/Scanpix Foto: Between The Wars/Credit: TopFoto

Shih tzu

Hoolimata pikast ja kohevast kasukast, ajab see tõug karva üsna vähe. Nad vajavad pidevat kammimist ning tegemist on väga hooliva, rõõmsameelse ja kiinduva tõuga. Shih tzud võivad laste peale üsna armukadedad olla, seega tasuks looma võtmist lastega perekonda siiski pikemalt kaaluda. Kindlasti ei sobi koer perekonda, kus lapsed loomadega ümber käia ei oska.

Shih tzu. Foto: Timothy A. Clary/Scanpix
Shih tzu. Foto: Timothy A. Clary/Scanpix Foto: TIMOTHY A. CLARY/AFP

Puudel

Nii nagu šnautseritegi puhul, on ka puudleid kolmes suuruses: standard, väga väike ja toy. Tõug ei aja küll karva, aga nende kasukas vajab pidevat hoolt. Neid on lihtne õpetada ning nad on erakordselt intelligentsed ja tugevad.

Puudel. Foto: Eva Hambach/Scanpix
Puudel. Foto: Eva Hambach/Scanpix Foto: EVA HAMBACH/AFP

Itaalia väikehurt

Väikesed hurdad ei aja palju karva ja nende eest on lihtne hoolitseda. Tõule on omane mängulisus ja lojaalsus ning need koerad ei vaja suurt aeda. Itaalia väikehurdad on külma suhtes tundlikud, mistõttu vajab ta külmemas kliimas kindlasti riideid. Täiskasvanud koer võib kaaluda ligi neli kilogrammi.

Itaalia väikehurdad. Foto: Andrew Yates/AFP/Scanpix
Itaalia väikehurdad. Foto: Andrew Yates/AFP/Scanpix Foto: ANDREW YATES/AFP

Basenji

See tõug ei aja karva ega haugu. On märgatud, et aeg-ajalt teevad nad veidrat joodeldamist meenutavat häält ning neid on raske õpetada. Kangekaelse käitumisega basenjid on aga iseloomult väga armsad. Tõugu ei soovitata inimestele, kellel pole lemmikule suurt elupinda pakkuda, sest koer on aktiivne. Täiskasvanud koer võib kaaluda üksteist kilogrammi.

Basenji. Foto: Konstantin Chalabov/Scanpix
Basenji. Foto: Konstantin Chalabov/Scanpix Foto: Konstantin Chalabov/RIA Novosti

Hiina harjaskoer

Kõige parem viis allergikust inimesele on võtta koer, kellel pole üldse karvu. Hiina harjaskoerad sobivad ka lastega perekonda. Tõus esineb ka karvaseid koeri, ent koera kasukas vajab õigest hoolitsust, sest muidu muutub karv matiks. Külmas kliimas vajab see tõug kindlasti riideid.

Hiina harjaskoer. Foto: Josh Edelson/Scanpix
Hiina harjaskoer. Foto: Josh Edelson/Scanpix Foto: Josh Edelson/AFP

Samojeedi koer

See tõug ajab küll karva, ent ta ei levita koertele omast lõhna ega tolmu. Samojeedid on tuntud kui õrnad ja naeratavad koerad, kes sobivad ideaalselt ka lastega peresse. Täiskasvanud koer võib kaaluda kuni kaheksateist kilogrammi ning nad on väga aktiivse eluviisiga. Korterisse sobivad need koerad senikaua, kuni nendega piisavalt tegeletakse. Samojeedid armastavad oma paksu karva tõttu just jahedamat kliimat. 

Samojeedi koer. Foto: Timothy A. Clary/Scanpix
Samojeedi koer. Foto: Timothy A. Clary/Scanpix Foto: TIMOTHY A. CLARY/AFP
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles