Milline lemmikloom on kilpkonn?

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kilpkonn Fernando.
Kilpkonn Fernando. Foto: erakogu/Sakala

Kilpkonnad on roomajatest kõige armastatumad lemmikloomad, kes vajavad tähelepanu ja erilist hooldust. 

Kilpkonnasid iseloomustab väga pikk eluiga. Õigesti hoolitsedes võib lemmik kauem elada kui inimene, vahendab portaal Love that pet.

Esmalt on loomale vaja akvaariumi või ruumi, kus ta saaks vabalt liikuda ja ujuda. Kilpkonnadele on vaja pidevalt ujuda, ning võimalust sisse ja välja ronida. Vajalik on päikesevalgus või UVB lampi.

Väga paljud inimesed arvavad, et kilpkonnad ei vaja pidevalt liigutamist ja seetõttu on ta hea ka mitteaktiivsele inimesele. Looduses elavad kilpkonnad on uskumatult aktiivsed ning nad võivad päevas liikuda kilomeetreid ja seda uskumatult kiiresti. Selleks, et kilpkonn laisaks ei muutuks, peab akvaarium olema piisavalt suur, et lemmik saaks end vabalt liigutada ning ronida.

Reegel on, et noored kilpkonnad on karnivoorid ja täiskasvanud omnivoorid. Lemmikule soovitatakse anda mitmekesist toitu, lausa seitset sorti. Loomatoidule võib lisada vähese soolasisaldusega kassitoitu, maasikaid, juurvilju, kalu ja muud. Mageveekilpkonnade puhul peab kindel olema, et loomadel oleks vesi kogu aeg olemas, sest kui loom liiga kaua veest väljas on, võib ta surnuks kuivada. Lemmiku tiigike peab võimaldama igal hetkel välja ronida, sest muidu võib loom uppuda.

Puhtus on vee kõrval teine märksõna, mida peab meeles pidama. Must vesi võib tekitada haigusi ning alati enne kilpkonna kätte võtmist tuleb käed puhtaks pesta.

Oma kodu tuleb samuti kilpkonnakindlaks muuta. Juhul kui loom vahepeal põrandale jalutama lasta, peab kindlaks tegema, et ükski pereliige talle kogemata peale ei astuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles