Miks koerad pead kallutavad?

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koer. Foto on illustratiivne.
Koer. Foto on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Pead kallutav koer suudab sulatada ka kõige kalgima inimese südame, aga miks koerad seda teevad?

Ekspertide sõnul on peamiseks põhjuseks see, et koerad on väga empaatilised ning suudavad inimese kehakeelt ja hääletooni suurepäraselt lugeda, vahendab portaal Mental Floss.

Koerad suudavad inimkõnest tuntud sõnu välja lugeda ning küljele pööratud pea annab märku, et loom kuulab, mida talle öeldakse ning seostab need talle juba teadaolevate sõnadega, näiteks jalutama minemine või mänguaeg.

Pea kallutamine võib olla seotud ka koera kõrvade ehitusega. Kuigi koerad tajuvad palju kõrgemate sagedustega helisid kui inimesed, pole koerte heliallika tuvastamise võimed niivõrd täpsed. Koera aju on võimeline läbi töötama väga minimaasel hulgal infot ajal, mil heli kõrvadesse kandub. Seega võib kerge peaasendi muutmine oluliselt mõjutada informatsiooni vastuvõtmise suutlikkust. Mõned teadlased usuvad, et kui koer oma pead kallutab, kohandavad nad oma väliskõrva asendit, et heli allikat paremini tuvastada.

Teadlased arvavad ka, et sellise käitumise taga võib olla nägemine. Nimelt arvatakse, et kui koer kallutab pea ühele küljele püüavad nad paremini inimese liikuvat suud näha.

Kui koer pidevalt pead ühele küljele kallutab, võib see tähendada, et ta on väga empaatiline. Arvatakse, et sotsiaalsed koerad püüavad rohkem pead kallutada. Küll ei tasu arvata, et kui koer kunagi pead ei kalluta, pole ta suhtlemisest huvitatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles