Milline lemmikloom on siil?

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pisiloomad näitusel Zooexpo
Pisiloomad näitusel Zooexpo Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Kõige tavalisem siil, keda koodus peetakse, on aafrika kääbussiil, kes viimasel ajal on loomasõprade seas moodi läinud.

Siilid pole kindlasti kõigile inimestele, mistõttu tuleb enne lemmiku võtmist oma võimalusi hoolega kaaluda, vahendab portaal Vet Street.

Siili keha katavad teravad okkad, mis kaitsevad teda ohu ja kiskjate eest. Närvilise ja erutunud siili hoidmine on peremehele paras katsumus ning vigastuste vältimiseks võib loomakese näiteks väikese käteräti sisse mässida. Kaitsemehhanismina muudavad siilid end pisikeseks palliks nii, et kiskja ei näeks tema nägu ega jäsemeid. Kerratõmbunud siili on pea võimatu lahti saada, sest looma lihased on väga tugevad. Siili puhul on vaja kannatust, sest looma rahunemine võtab aega.

Juhul kui siil märkab uut eset, asub ta seda keelega lakkuma ja hammustama ning moodustab suus süljepallilaadse moodustise, millega määrib kokku oma okkad, et end potentsiaalse ohu jaoks võõra lõhnaga märkamatuks muuta.

Kodustatud siilid toituvad peamiselt vihmaussidest, veidi võib anda juur- ja puuvilju ning liha.

Siilid on nii looduses kui ka koduses majapidamises pigem öise elustiiliga, mistõttu ei sobi loom neile, kellel on unega probleeme, sest siilid armastavad jooksurattas trenni teha just öösiti.

Looduses jäävad siilid temperatuuri langedes talveunne, aga kodus peetavatel loomadel tuleb säilitada püsivalt soe temperatuur. Kodusiilide talveuni võib põhjustada looma haigust, kaalukaotustja lausa surma.

Siilid on väga sotsiaalsed loomad, kes armastavad oma peremehega suhelda. Mida rohkem veedab peremees loomaga aega, seda enam siil kiindub. Sotsialiseerumata siil võib olla närviline, tõmmata end pidevalt kerra ning olla kuri. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles