Milline koer sobib doonoriks?

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Doonorkoer.
Doonorkoer. Foto: Zach Miller/Caters News Agency/Scanpix

Aeg-ajalt tuleb ette olukordi, kus pere lemmikud jäävad haigeks või saavad viga ning vajavad hädasti vereülekannet.

Eestis on Doonorkoerte veebilehe andmetel 48 doonorkoera, kusjuures 29 neist elab Tallinnas ja Harjumaal. Tartumaal elab neli ning Pärnus ja Pärnumaal seitse doonorkoera. 

Õige doonorkoera vanus jääb vahemikku 2–7 eluaastat ning kaal üle 30 kilogrammi. Doonorkoeraks sobib terve ja vaktsineeritud koer, kes on saanud parasiiditõrje ega ole ise varem vereülekannet saanud. Oluline on ka see, et koer ei tohi viimase aasta jooksul olla käinud välismaal. 

Koertel on 8–13 veregruppi, eriti heaks doonoriks peetakse greyhoundi, kellel on DEA 1.1. negatiivne veri, mis sobib kõigile. Enne vereloovutust võetakse vereproov, kus määratakse hematokrit, vere proteiinisisaldus ja neerunäitajatest UREA.

Korraga annab koer 450 milliliitrit verd ja vere võtmine võtab ligi tund aega. Verd säilitatakse spetsiaalsetes kottides, milles olev aine ei lase verel hüübida. Doonorverd kasutatakse raskete haiguste, traumade, mürgituste ja halva vereloome korral. 

Koera tõug ei oma tähtsust, kuid praktika näitab, et enim sobivad doonoriteks saksa lambakoerad, greyhoundid, bokserid, dobermannid, dogid ja labradorid.

Iga koeraomanik, kelle lemmik vastab nõudmistele, saab doonoriks hakata ning end ka Doonorkoerte andmebaasi üles anda aadressil doonorkoerad@gmail.com. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles