Kui naabri koer haugub lakkamatult

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koer. Pilt on illustratiivne.
Koer. Pilt on illustratiivne. Foto: Nick Ut/AP/Scanpix

Mida teha siis, kui naabri koer lakkamatult haugub ja segab sellega majaelanikke?

Esimese sammuna tuleks naabriga tekkinud olukorrast rääkida. Hoiduda tasub süüdistamisest ja ametivõimudega ähvardamisest, vaid rääkida rahulikult oma muredest. Vormikandjaid võib appi kutsuda hiljem, aga alles siis, kui midagi muud enam üle ei jää. Suurem osa lärmaka koera omanikest võtab lemmikuga midagi ette ning tuleb kurtvale naabrile poolele teele vastu. Tihti võib juhtuda, et peremees isegi ei tea, et tema äraolekul koer lakkamatult haugub, vahendab portaal WikiHow.

Teise sammuna võiks naabriga koostöös parima lahenduse välja mõelda. Päevad läbi väljas haukuvad koerad teevad lärmi pigem igavusest, mistõttu on kasu pikematest jalutuskäikudest ning mõnest toredast mänguasjast, millega loom saaks end peremehe äraolekul lõbustada.

Mõned koerad on närvilised ja hauguvad kõige peale, mis möödub, sellisel juhul on abi kuulekuskoolitusest, mille kaudu õpetatakse koerale vajalikke oskusi. Kuuletuskoolitus hõlmab rihmaga ja rihmata kõrval käimist, istumist, lamamist, seismist, juurdetulemist, kohale minekut, eseme toomist ja palju muud.

Juhul kui naabriga siiski kokkuleppele ei saada, võiks appi paluda ka teisi naabreid. Uurida tasub, kas ka teisi häirib koera haukumine ja rääkida uuesti lärmi tegeva koera peremehega. Alati ei tasu naabrile terve naabruskonnaga ukse taha minna, sellisel juhul on abi ka individuaalsest rääkimisest. Kõige paremal juhul tuleb suurem grupp inimesi ideele, kuidas probleemiga toime tulla.

Juhul kui tundub, et koera haukumine võib olla selle tõttu, et teda halvasti koheldakse, tuleb helistada lähimasse loomade varjupaika. Kui tundub, et koer on välja jäetud suure külmaga, või on näha, et loom on alatoidetud või kannatab veepuuduse käes, tuleks helistada loomade varjupaika.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles