Kas kassile saab trikke õpetada?

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Treenimiseks sobivad hästi ka poest ostetud maiused.
Treenimiseks sobivad hästi ka poest ostetud maiused. Foto: Guillaume Souvant/AFP/Scanpix

Paljud inimesed arvavad, et kassid ei allu dressuurile nagu koerad, see ei vasta üldse mitte tõele.

Esimene samm treenimise poole on kassi tundmaõppimine. Kassid pole nii sotsiaalsed kui koerad, ning kui koeri on õpetatud inimestega koos töötama, siis kassid kodustati selleks, et nad tapaks kahjureid, vahendab portaal ASPCA.

Kasse on üsna raske motiveerida ning erinevalt koertest ei pinguta nad toetuse ega tähelepanu nimel. Selleks, et kassi treenida, tuleb mängu panna kogu loovus ja kannatus.

Kassi õpetamine on sama oluline nagu koertegi treenimine, sest aitab kaasa keha ja vaimu stimuleerimisele. Loomaga koos ajaveetmine aitab tugevdada teievahelist sidet. Lisaks naljakatele trikkidele nagu püüa ja lehvita, võib kassile õpetada istumist, paigal olemist ja kutsumise peale tulemist.

Kasuta head maiust

Esimese asjana tuleb leida see maius, mis kassile enim meeldib, olgu selleks siis kanatükikesed, kala või poes müüdav lihtne kassimaius. Seejärel võib treenimise protsess alata.

Kass istuma!

Esimesena tuleb kassi tähelepanu endale tõmmata. Hoia sõrmede vahel maiust. Kui kass nuusutama tuleb, liiguta maiust tasakesi ja rahulikult mööda kassi nina üles mööda pead kõrvadeni. Suurem osa kasse jälgib toidu liikumist, nende lõug tõuseb üles ja tagumik prantsatab maha.

Niipea, kui kassi tagumik maad puudutab, tuleb teda selle eest maiusega kiita. Kui esimese korraga trikk ei õnnestu, proovi uuesti, aga premeeri kassi ikkagi.

Abimees klikker

Klikkeri kasutamine teeb treeningu lihtsamaks ja kiiremaks. Juhul kui majapidamises klikkerit pole, võib kasutada pastakat, mis teeb klikkivat häält. Niipea kui kass saab millegi heaga hakkama, tee klikk! ja anna kassile maiust. Klikkiv heli aitab kassil kohe mõista, et ta tegi midagi hästi. Klikkima peab õigel hetkel ja õiget teguviisi.

Kassid õpivad korduste kaudu ning seega tuleb kõiki trikke korduvalt ja korduvalt teha. Treenimist tuleks läbi viia mõne minuti jooksul, sest suurem osa kassidest tüdinevad kui peavad sama asja mitmeid kordi uuesti tegema.

Ära karista!

Kassi õpetades pea meeles, et neile ei meeldi karistamine. Enamasti ei õpi kass mitte seda, et ta käitus halvasti, vaid minema jooksmist. Karistamine võib viia looma nii kaugele, et ta hakkab end perekonna eest pidevalt peitma. Karistatud kass on stressis kass ning see viib põhjustada käitumisprobleeme näiteks pidev lakkumine või pissimine mujale kui liivakasti.

Kassi on lihtsam õpetada kui kiita head käitumist ning pakkuda ebameeldivatele tegudele hoopis paremat alternatiivi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles