Hiina teadlased lõid geneetiliselt muundatud koera

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Beagle.
Beagle. Foto: Mike Segar/Reuters/Scanpix

Kaks ülitugevat beagle’it Hercules ja Tiangou on esimesed geneetiliselt muundatud koerad. 

Koertel on kaks korda suuremad lihased kui tavalistel ning eemaldatud on müostatiini geen, mis reguleerib lihaskasvu. Geeni blokeerimisega said teadlased luua koerad, kelle suuremad lihased võimaldasid kiiremini joosta. Häid jooksjaid vajavad jahimehed ja politseinikega töötavad teenistuskoerad, vahendab portaal Technology Review.

Molekulaarbioloogia ajakirjas avaldatud artiklis sõnas Liangxue Lai ja teised uurijad, et neil on õnnestunud luua koeri ka teiste DNA-mutatsioonidega, näiteks Parkinsoni tõvega koeri. Uurijad selgitavad seda nii, et see annab võimaluse kindlaks teha loomade seas levivaid haigusi ja nende kulgu.

Beagle’i projekti juhtisid Nanjingi ülikooli teadlased Lai ja Gao Xiang. Keskmiselt aretatakse instituudis uuringute tarbeks 2000 beagle’it aastas. Geenikatseid on tehtud ka whippetite peal, mis muudavad looma keha ebanormaalselt suureks.

Uurijad ei plaani geneetiliselt muundatud koeri kodus pidamiseks aretada, aga see ei takista teadlaste sõnul seda teistel tegemast.

Septembris andis veel üks Hiina instituut teada, et on loonud miniatuursed sead, keda võib vabalt ka kodutingimustes pidada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles