Teadlased: kassid tunnetavad inimeste emotsioone

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kass.
Kass. Foto: ERR

Meie kaslastest sõbrad ei pruugi olla inimestest emotsionaalselt nii kaugel kui arvatakse, sest teadlased on kindlaks teinud, et kassid mõistavad meid tujusid hästi.

See, et inimesed armastavad kasse on teada, aga see, kuidas kassid suhtuvad meisse mitte nii väga. Võrreldes koertega võib jääda mulje, et kassidele ei lähe inimeste tujud just eriti korda, kirjutab BBC.

Tehtud katsest selgub, et kassid pööravad inimestele rohkem tähelepanu kui me arvatagi oskame.

Uuringud on kinnitanud, et kassid käituvad meie tujudest sõltudes. Oaklandi ülikooli teadlased Moriah Galvan ja Jennifer Vonk uurisid 12 kassi ja nende peremeest. Teadlased märkasid, et kassid käitusid vastavalt sellele, et kas nende peremees naeratas või mitte.

Naeratav peremees pani kassi väljendama positiivset suhtumist, näiteks nurruma või omaniku sülle ronima. Kui peremees naeratas, veetis kass meelsamini inimese seltsis aega.

See avastus ei pidanud paika aga siis, kui kass pandi kokku võõra inimesega. Sellisel juhul ei olnud vahet, kas inimene naeratas või mitte, kassid väljendasid ikkagi oma positiivsemat külge.

Tulemused näitasid, et kassid suudavad inimeste näoilmeid lugeda ning see oskus on elu jooksul omandatav. Ja mis kõige olulisem: selgub, et kassid siiski huvituvad inimestest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles