Tiina Toomet: Koer vajab väga palju aega

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koer.
Koer. Foto: Tjorven Siiboja

Eesti Televisiooni saates «Terevisioon» külas käinud loomaarst Tiina Toomet arutles teemal, mismoodi tuleks linnakeskkonnas kära ja müra keskel lemmikuga käituda. 

Tiina Toometi sõnul ei ole koera linnas lihtne pidada, sest koer vajab kõige muu kõrval väga palju aega. «Koera peab hakkama väga varakult õpetama ning mõistlik ei ole näiteks jahikoera korterisse võtta. Vaatama peaks, et kasvataja oleks vastutustundlik ja, et ta oleks kutsikatega tegelenud, et nad poleks kuskil kuurinurgas elanud ja kui nad kord päevavalgust näevad, siis nad kardavad kõike,» paneb Toomet südamele. Eeskätt peab kasvataja kutsikaga juba põhjalikult tegelema.

Miks on nii, et mõnes riigis võivad koerad perenaistega kohvikus aega veeta, aga Eestis ei julge emad lapsi lemmiku lähedalegi lasta, sest koer võib hammustada? Toometi sõnul ei ole koer loodud hammustama. «Koer hammustab viimases hädas,» selgitab Toomet, mööndes, et on ka koeri, kelle psüühika on rikutud ja kes käituvad ettearvamatult, aga need on vähemuses.

Toomet toob näiteks Saksamaa, kus koerad jalutavad lahtiselt ega pööra tähelepanu enda ümbritsevale, sest neid on niimoodi õpetatud. «Mõnikord on ka mõni kodutu koeraga, kes ei vaata ei paremale ega vasakule. Ta on oma kogemuse läbi aru saanud, et kui ta oma inimese kaotab, ei olegi tal enam kedagi ja ta ongi üksinda,» võtab Toomet kokku. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles