Himaalajas avastati aevastav ahv ja kõndiv kala

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tashi Sherpa/AP/Scanpix

Nösuninaga ahvi leiab loodusest üles kergesti: kui vihma sadama hakkab, kukuvad veetilgad loomale ninale ja panevad ahvi aevastama.

Kõndiv kala ja aevastav ahv on vaid kaks hiljuti avastatud liikidest Himaalajas. Viimastel aastatel on avastatud ligi 200 uut liiki, kirjutab The Mirror.

Burmast põhjas, Lõuna-Tiibetis ja Kirde-Indias on avastatud viimase viie aastaga 133 taimeliiki, 26 kalaliiki, 10 kahepaikset, üks roomaja, üks lind ja üks imetaja.

Teadlased on tähelepanu pööranud eriti nösuninalisele ahvile, kes leiti Burma põhjaosast ning kelle ülespoole pööratud nina püüab kõik veetilgad kinni. Selleks, et aevastamist vältida, peidavad loomad vihmase ilmaga pea põlvede vahele.

Lisaks leiti siniste silmadega konn ning kollase, punase ja oranži mustriga rästik, kes meenutas uurijatele ilusat ehet.

Bengalist leitud kala suudab maismaal elada umbes neli päeva ning suudab vingerdades ja vääneldes liikuda niiskel pinnasel ligi 500 meetrit.

Uurimus hoiatab samas, et leitud liigid on väga suure ohu all. Kliimamuutus on suurimaks ohuks, eriti just kasvavate organismide ja liikide puhul. Himaalajas lokkab ka reostus, elupaikade hävitamine ja kaevandused, mis ohustavad elusolendeid.

Maailma looduse fondi liikide spetsialist Heather Sohl sõnas, et avastatud liigid on märk sellest, et loodusel on meiega palju jagada ning kui me ei kaitse loodust, võib loodusimedega igaveseks hüvasti jätta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles