Kennelköha on jälle aktiivne

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Chihuahua Sõprade Liit näitas armsaid koerakesi
Chihuahua Sõprade Liit näitas armsaid koerakesi Foto: Erlend Štaub

Väga nakkav koerte kennelköha on jälle pead tõstmas.

Kennelköha põhjustavad mitmed viirused, bakterid ja mükoplasmad. Tüüpilisemat kliinikat põhjustavaks haigustekitajaks peetakse bordetella bronchisepticat, mille peiteaeg on kuni kaheksa päeva, kirjutab chihu.ee

Koerad nakatuvad otsese kontakti kui ka esemete ja inimeste kaudu. Tavaliselt koerarohketes kohtades nagu näitused, kasvandused, hotellid. Peiteaeg on ligi kaks nädalat.

Kergekujulise hingamisteede põletiku peamiseks sümptomiks on kuiv ja krooksuv köha, nagu oleks koeral midagi kurgus. See tugevneb füüsilise pingutuse õhuvahetuse korral. See paraneb üldiselt paari nädala jooksul ravita, aga piirama peab õues olemist ja füüsilist koormust.

Kui põletik läheb sügavamatesse hingamisteedesse, tekib kopsupõletik, mis ravita on eluohtlik. Koeral on palavik, mädane nõrevool ninast, isutus ja raske hingamine. See on eriti ohtlik noortel kutsikatel ja vanadel nõrgenenud immuunsüsteemiga loomadel.

Kennelköha puhul puudub spetsiifiline ravi, aga antiobiootikumidega saab ära hoida bakteriaalse nakkuse. Enamasti tervenevad koerad ühe kuni kahe nädala jooksul ravita, aga on ka loomi, kes põevad haigust raskemini.

Kennelköhasse nakatumist saab ennetada peamiselt haigete koertega. Haiguspuhangute ajal ei tohiks külastada kohti, kus on palju koeri koos, vajalik on ka ruumide tuulutamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles