Trühvlikasvatusest võib Eestis kujuneda uus majandusharu

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Trühvlid
Trühvlid Foto: Giuseppe Cacace/AFP/Scanpix

Ilmselt üheks Eesti tuntuimaks seeneuurijaks on praegu Itaaliast pärit koer Rocky, kes aitas Tartu Ülikooli teadlastel Valgamaalt leida haruldase suvitrühvli.

Tartu Ülikooli loodusmuuseumi vanemteadur Leho Tedersoo ütles eile «Aktuaalsele Kaamerale,» et Rocky nina on põhjust andnud uue potentsiaalse majandusharu tekkimisele, mis võiks jääda metsanduse ja põllumajanduse vahele. See annaks maaomanikele võimaluse rajada trühvliistandusi, nagu seda tehakse Gotlandil või Lõuna-Soomes. Trühvliistandus võiks olla lisa sissetulekuallikas maal elavale inimesele. «Kuna seen on Eestist leitud, ei ole probleemi, et tooksime sisse võõrliike,» selgitab Tedersoo.

Neljandat kuud Eestis abiks olnud nelja-aastane Rocky leidis pühapäeva hommikul poole tunniga kümmekond seent. Tavaliselt leiab koer tunniga üks kuni kaks eksemplari.

Rocky peremehe ja Palermo ülikooli teaduri Alessandro Saitta sõnul on Rocky jaoks trühvlite otsimine mäng, mille eest saab preemiat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles