Uurimus paljastab, millistes oludes elavad loomatoiduks minevad jänesed

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kassi- ja koeratoit
Kassi- ja koeratoit Foto: Guillaume Souvant/AFP/Scanpix

Jänesefarmi salaja smugeldatud video näitab, millistes oludes peetakse jäneseid, kelle liha pannakse hiljem kassi- ja koeratoidu sisse.

Imepisikestes puurides ja kohutavates tingimustes elavad jänesed viiakse ühel hetkel tapalavale ning nende liha pannakse kasside ja koerte konservidesse. Loomadele ei võimaldata päevavalgust ning surnud loomad kukuvad lihtsalt puuri alla väiksesse kongi, vahendab The Mirror.

Salaja tehtud uurimusest selgub, et ühel ruutmeetril elab ligi 16 jänest. Uurija sõnul on puurid loomi täis, mistõttu ei saa loomad liikuma, hüppama ega isegi end sirutama. «Loomad sünnivad kitsas puuris ning juba 80 päeva hiljem lüüakse nad maha,» selgitab uurija.

Uurimus on šokeerinud ligi üheksat miljonit Suurbritannia kassi- ja koeraomanikku, kes enda teadmata on toetanud loomade väärkohtlemist.

Loomakaitse organisatsiooni Four Paws juht Julie Sanders usub, et loomaomanikud lõpetaks kohe oma lemmikutele toidu andmise, mis on seotud selliste tingimustega.

Euroopa liidus puudub seadus, mis keelaks sellised jäneste farmid. Euroopas tapetakse liha pärast ühes aastas ligi 300 miljonit jänest.

Uurijad leidsid, et loomi hoitakse elus antibiootikumidega ning paljudes farmides puuduvad jänestel võimalused normaalseks liigutamiseks.

Loomatoidu maaletoojad on uuringu suhtes võtnud nõuks uurida, millistes tingimustes jäneseid peetakse ja kust liha tuleb. Nestle alla kuuluv Purina on kõigi varustajate tausta kontrollinud. Ettevõte Mars Petcare, mis toodab Whiskasi, Shebat, Cesarit ja Pedigree tooteid, sõnas, et on uuringu tulemustest šokeeritud ning uurib oma varustajate tausta.

Nestlé Eesti turundusjuht Kadi Laur sõnas, et Nestlé Purina on loomasõbralik ettevõte, mis keskendub küll eelkõige lemmikloomade heaolule nii läbi parima toidu tootmise kui ka erinevate programmide, kuid kindlasti ei tehta seda teiste liikide arvelt. Näiteks on loobutud kasutamast ohustatud kalaliike lemmikloomatoidus. «Nestlé Purina on kategooriliselt vastu igasugusele loomade väärkohtlemisele ning mõistab hukka meedias avaldatud küülikute elutingimused ja farmide seisukorra,» seisab Postimehele antud vastuses.

Nestlé Purina rõhutab, et lemmikloomatoidu tootmiseks ei tapeta ühtegi looma, vaid kasutatakse nö inimtoidu tootmisest ülejäänud liha, aga sellest hoolimata on koostööpartneritele seatud kõrged standardid, mis hõlmavad ka loomade heaolu garantiid.

«Farmide auditeerimine sõltumatute organisatsioonide poolt  toimub pidevalt, et saaksime olla kindlad tooraine päritolu ja meie standardite täitmise osas,» on vastuses.

«Nestlé Purina Eesti loomulikult toetab Purina Euroopa seisukohta ning mõistame karmilt hukka loomade väärkohtlemise. Oleme Eestis tõsiselt panustanud heategevusse, olles loomade varjupaikade suurimaid toetajaid ning tehes koostööd erinevate loomakaitse organisatsioonidega. Meie eesmärk on igati propageerida loomade heaolu, õiget loomapidamist ning toetada vastavaid organisatsioone nende tänuväärses töös,» selgitab Laur.

HOIATUS! Video on häiriv!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles