Kuidas koolitada koera oma lemmikseeni otsima

Aili Ohlau
, Lemmik.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karjakoer Ridiradirallale ei ole küll õpetatud kukeseeni otsima, kuid ta oskab  neid valvata
Karjakoer Ridiradirallale ei ole küll õpetatud kukeseeni otsima, kuid ta oskab neid valvata Foto: Aili Ohlau

Koerte lõhnatajul põhinevat seente otsimise ja leidmise koolitust alustatakse sellest, et koerale antakse nuusutada seeneliiki, mida ta edaspidi peaks hakkama otsima.  

Seen visatakse veidi eemale ning kui koer selle üles leiab, saab ta preemiaks maiust. Koolituse edenedes suurendatakse seene ja koera vahelist maad, kirjutab YLE Uutiset.

Oma koeraga koolituse läbinud Katja Jokiniemi soovitab kasutada koolitamisel klikkerit, mille abil saab koer kiiremini aru, mis tema tegevustest väärib preemiat. Kui koer leiab seene, siis klikkeri klõpsatus annab talle kohe teada, et ta saab leiu eest preemiaks maiust.

Võimalik on koera õpetada seeni otsima ka ilma klikkeri abita, kuid leiule peavad alati järgnema maius ja kiitus ehk preemia.

Kui koer on juba õppinud seent lõhna järgi üles otsima, järgneb õpetus, kuidas koer peaks inimesele oma leiust märku andma. Märguandeks võib olla kas seente kõrvale seisma või istuma jäämine.

Ka mitme seeneliigi otsima õpetamine on võimalik, kuid võtab rohkem aega. Peamine, et alguses tuleb koerale teha selgeks üks seeneliik ning alles siis alustada järgmise liigi otsimist. Iga seene jaoks peab sealjuures olema oma tunnussõna.

Soomes korraldatakse koertele seente otsimise kursusi, mis kestavad tavaliselt kaheksa nädalat ja mille hind on saja euro ringis.

Videot sellest, kuidas Katja Jokiniemi treenib labrador Ronjat otsima kukeseeni, saab vaadata siit

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles